Ioan Rus a negat că cei doi i-ar fi dat vreun telefon legat de modificarea numărului persoanelor din listele electorale permanente. În schimb, Băsescu şi Antonescu ar fi făcut presiunile în mod public, prin intermediul unor declaraţii date presei.
„Crin Antonescu nu m-a sunat niciodată. A spus doar la televizor că sunt un mincinos (…) Traian Băsescu nu m-a sunat să modific listele mai la stânga sau mai la dreapta. Mi-a spus doar de la uşa garajului cum stă treaba cu închisoarea”, a declarat Ioan Rus înainte de se prezenta la audieri, la Parchet, în legătură cu dosarul penal ce i s-a întocmit fostului ministru delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre.
„Le cer scuze acestor politicieni de anvergură, fete mari în politică, că nu au făcut presiuni”, a spus Rus ironic. „Am fost demisionat”, a adăugat Rus. Întrebat cine l-a „demisionat”, Ioan Rus a răspuns: „M-am demisionat singur”.
Invitat să comenteze afirmaţiile potrivit cărora Rus ar fi ştiut că este înregistrat, Rus a avut o reacţie virulentă.
„O penibilitate. Cum dracu’ să ştiu? Cât poţi să fii de prost să crezi aşa ceva? Cât poţi să fii de prost, şi prostia are o limită. Eu am votat la referendum pentru că îmi doresc ca Traian Băsescu să plece, dar exclusiv în cadrul legal şi constituţional din România”, a spus Ioan Rus.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a cerut Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre. Victor Paul Dobre, care a demisionat din funcţia de ministru delegat penru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, este suspectat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, „există indicii că Victor Paul Dobre i-a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”.
Pe 6 august , Rus a anunţat că demisionează din funcţia de ministru de Interne. Ioan Rus şi-a motivat decizia prin presiunile făcute asupra sa şi a ministerului pe care l-a condus în urma referendumului din 29 iulie şi a polemicilor privind listele electorale.
„Asupra mea şi a Ministerului Administraţiilor şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu. Din punctul meu de vedere, aşa ceva este inacceptabil. Eu sunt un politician corect şi onest, iar limitele demnităţii mele mi le stabilesc eu, drept pentru care mi-am înaintat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor”, a declarat Ioan Rus, într-o conferinţă de presă.
„Aştept neutralitate politică şi bună credinţă şi sper ca aceia care vor veni după mine să nu permită ca MAI să fie implicat în bătălii pentru putere, iar politicienilor români, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu, le spun cu toată modestia că în spatele lor şi al deciziilor lor se află totuşi un popor şi o ţară”, a completat Rus.
Ioan Rus a anunţat că şi Victor Paul Dobre, ministru delegat pentru Administraţie, şi-a înaintat demisia din funcţie.