Rus a spus că afirmaţiile preşedintelui suspendat privind motivele ce au dus la boicotarea referendumului nu sunt jusitificate. În primul rând, ministrul a respins obiecţiile aduse secţiilor de votare din hoteluri şi restaurante.
„În mod tradiţional, secţiile de votare se organizează în şcoli. Acum au fost deschise 20 de secţii pe litoral din 20.000, secţii în care va exista aceeaşi rigoare şi organizare ca la alegerile locale”, a declarat Ioan Rus.
În privinţa turismului electoral, Ioan Rus a precizat că vor fi verificate toate contractele încheiate de cele aproximativ 2.700 de firme de transport pentru ziua de dumincă.
„Vor fi sute de filtre pe toate şoselele în ziua referendumului şi urmărim numerele de maşini care trec prin aceste filtre”, a afirmat ministrul de Interne.
De asemenea, acesta a arătat că toate ştampilele de vot vor fi personalizate pentru fiecare secţie, acuzele preşedintelui neavând un fundament real.
„Am garantat în discuţiile cu miniştrii de Interne din statele Uniunii Europene că referendumul se va desfăşura în condiţii corecte”, a conchis Ioan Rus.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a ţinut un ultim discurs înaintea referendumului de duminică. Băsescu a transmis poporului că se teme de fraudarea acestui referendum, dar a avut un mesaj și pentru primarii PDL: dați buletinele oamenilor înapoi!
În încheierea campaniei electorale pentru referendumul din 29 iulie, Traian Băsescu a făcut o ultimă declaraţie, în care şi-a exprimat din nou temerile privind posibile fraude pentru ziua de duminică. El şi-a început alocuţiunea făcând o comparaţie cu Jocurile Olimpice care se deschid vineri seara, la Londra.
„Jocurile Olimpice înseamnă pace, fair-play, corectitudine. Poate din acest lucru, din adevărurile olimpismlui, vor învăţa şi cei care au fost incorecţi cu statul român, care au planificat o lovitură de stat şi care în intervalul 3-6 iulie au decapitat instituţii fundamentale ale statului român. Poate că spiritul olimpic îi va face pe aceşti politicieni care au lovit fără cruţare în interesele statului român, să se oprească. Mai ales, să se oprească din tentativa de fraudare a referendumului din 29 iulie”, a spus Băsescu.
Totodată, el a dezvăluit şi motivele din pricina cărora este îngrijorat cu privire la posibila fraudare a referendumului. „În primul rând, mă îngrijorează actul normativ nejustificat prin care au modificat articolul din legea referendumului prin care modifică orarul de desfăşurare, de la intervalul 8-20 la intervalul orar 7-23. Este aberant chiar pentru oamenii din secţiile de votare”.
Un al treilea motiv invocat de către preşedinte pentru a jusitifica suspiciunile legate de corectitudinea referendumului este legat de listele suplimentare care nu mai apar evidenţiate separat. „Acest lucru face aproape imposibil de detectat votul multiplu”, a comentat Băsescu.
De asemenea, el reclamă că nu este precizat numărul de ştampile de vot pentru fiecare secţie, iar aceste ştampile nu sunt personalizate. O altă obiecţie este legată de instalarea unor secţii în locuri neconvenţionale. „S-au deschis secţii de vot te miri unde. România este o ţară ca niciuna alta. Guvernul a amenajat secţii de votare în hoteluri, restaurante, apartamente particulare, sedii de firme de bodyguarzi şi chiar vestiarele unor echipe de fotbal. Este de nepermis şi crează premise majore de fraudare a votului”, a reclamat şeful statului.
„Îi atenţionez pe primari, în special în mediul rural, să nu se antreneze în acte ilegale. Ştiu ceea ce ştiu şi ei, că unii s-au apucat să colecteze buletinele. . Alţii s-a apucat să strângă CNP-uri. ”, a spus preşedintele suspendat Traian Băsescu.
În plus, acesta este nemulţumit că este diminuată capacitatea de contestare a rezultatelor prin desfiinţarea birourile centrale de la nivelul comunelor şi oraşelor rămânând doar birourile judeţene.