RUSALII 2014. Unii pelerini au ajuns de vineri seara la catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc şi au petrecut în lăcaşul de cult o noapte de veghe şi rugăciune. Alte grupuri de credincioşi se îndreaptă dimineaţă spre muntele Şumuleul Mic acolo unde, de la un altar în aer liber, va fi oficiată Sfânta Liturghie, potrivit Agerpres.
Unii dintre pelerini au venit pe jos de la distanţe foarte mari, de sute de kilometri şi spun că nu simt oboseala şi durerea pentru că Fecioara Maria le este mereu alături. La fel ca şi în anii trecuţi, aproximativ 3500 de pelerini din Ungaria au fost aduşi la Miercurea Ciuc cu trei trenuri turistice. Grupurile de credincioşi poartă în mâini steaguri religioase, împodobite cu crenguţe verzi şi cântă imnuri religioase.
VEZI ŞI RUSALII 2014: Spectacole cu statui vivante în Herăstrău
Conform tradiţiei, ei se opresc mai întâi la Catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc şi se roagă la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în centrul acestui pelerinaj, după care pornesc spre locul oficierii slujbei. Unii dintre credincioşi nu merg pe traseul obişnuit ci urcă pe un deal abrupt, denumit ‘Drumul Crucii’, aflat la câteva sute de metri de catedrală şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire ale lui Iisus pe Golgota.
Potrivit programului, în jurul orei 10,30, este scos din biserică Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, care va fi purtat de Böjte Csongor şi Süket Hunor, elevi merituoşi ai Liceului Teologic Romano-Catolic ”Segítõ Mária” din Miercurea Ciuc, iar întreaga procesiune va porni spre altarul în aer liber de pe muntele Şumuleu.
Sfânta Liturghie va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, IPS dr Jakubinyi Gyorgy, iar singurul invitat va fi oratorul pelerinajului, preotul decan de Mureş şi Târnave, Olah Denes. Reprezentanţii Ordinului Franciscanilor spun că toţi ceilalţi participanţi, indiferent de funcţiile lor, sunt simpli pelerini.
RUSALII 2014. TRADIŢII şi OBICEIURI în Duminica Mare. Iată ce NU trebuie să faci în această zi
Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc are o tradiţie de peste patru secole. În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Aceştia, adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. În acest timp, cei rămaşi la biserică – bătrânii, femeile şi copiii – s-au rugat la statuia Fecioarei Maria ca să-i ajute să-şi apere credinţa.
După respingerea atacului, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi, împreună cu ceilalţi, s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare, exprimându-şi astfel recunoştinţa pentru obţinerea victoriei.
În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc, se roagă la statuia făcătoare de minuni, înconjoară în procesiune dealul Şumuleul Mic, iar la coborâre îşi împodobesc steagurile cu crengi de mesteacăn. De câţiva ani, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor, dar şi autorităţile fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO.