Rusalii 2022. Potrivit Bibliei, în momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe apostoli. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Apoi, aceștia au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni.
Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, se sărbătorește Sfânta Treime. Acestei zile îi sunt specifice o mulţime de tradiții și superstiţii pe care mulţi credincioşi le respectă pentru ca totul să le meargă bine şi să fie feriţii de rele. Sunt anumite lucruri pe care e complet interzis să le faceți în această zi.
Potrivit credinţei populare, de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că se spune că ielele te pot prinde şi pedepsi. Nu trebuie nici să intri în vie, nici să mergi în locuri pustii şi întunecate, pentru că te poţi întâlni cu spiritele rele.
Desigur, în ziua de Rusalii este cu desăvârşire interzis să lucrezi pentru că ielele îi pedepsesc aspru pe toţi cei care nu le onorează sărbătoarea. În zilele de Rusalii nu trebuie să culegi ierburi de leac.
De asemenea, de Rusalii nu e bine să te cerți fiindcă, altfel, vei avea probleme de sănătate. Nu trebuie să mergi la scăldat, fiindcă este pericol mare de înec. De asemenea, nu trebuie să te urci în copaci sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, ești în pericol să cazi sub puterea Ielelor.
În anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi „luați din Rusalii” sau pociți de ielele neiertătoare. De asemenea, în zilele de Rusalii, este bine să pui frunze de pelin în toate băuturile pe care le consumi, mai puţin în apă.
La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Există credinţa că frunzele şi ramurile de tei feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile rele.
În aceste zile, este bine să ungi ușile cu usturoi pentru ca locuinţa să fie păzită de rele şi ghinion tot restul anului.
În Oltenia, există obiceiul Dansului Călușarilor, considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. În a doua zi de Rusalii, călușarii ies la colindat și merg din casă în casă pentru a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întâmpină pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și cu bani.
Un alt obicei care se întâlnește prin zonele Ardealului poartă numele de „Împănatul boului”. Pe ulițele satului se plimbă un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Când alaiul ajunge în faţa bisericii, preotul sfinţeşte boul, apoi dă de băut participanților. La un moment dat, boul va fi eliberat, iar o tânără va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Potrivit tradiţiei, acea tânără se va căsători în anul ce urmează.
După Rusalii, tot în Ardeal, se practică obiceiul numit „udatul nevestelor”. Femeile sunt stropite cu apă, ca să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului.
Citeste si Zile libere 2022. Minivacanţă de Rusalii pentru români. Ce compensaţii primesc cei care lucrează