Rusalii 2024 – tradiții și obiceiuri. Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este o sărbătoare cu dată variabilă, care are loc anual la 50 de zile de la Sfintele Paști. Numele sărbătorii vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care se suprapune sărbătoarea creștină. În vechime, aceasta era închinată strămoșilor.
Pe 23 și 24 iunie, când sunt Rusaliile 2024, angajații au două zile libere legale. Odată cu sărbătoarea Rusaliilor se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt – cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii.,
Vești bune pentru români! Toți salariații vor avea parte de trei zile libere legale în luna iunie
Deoarece Pogorârea Duhului Sfânt a avut loc la 50 de zile după Învierea Domnului, în ziua Cincizecimii iudaice, sărbătoarea se mai numește și Cincizecimea. Praznicul mai este cunoscut și ca Duminica Mare, marcând un moment special pentru creștini.
În credința populară, Rusaliile sunt spiritele morților. Se spune că, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, acestea refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.
Traditii si obiceiuri de Pogorarea Duhului Sfant (Rusalii)
Cu mulți ani în urmă, în jurul acestei sărbători se făcea botezul catehumenilor (creștinii de alt rit decât ortodox). Îngenuncherea și postul erau interzise. Și în prezent este interzisă îngenuncherea în această zi (vezi Canonul 20 al Sinodului I ecumenic 325).
Pe vremea împăraților bizantini, în ziua sărbătorii erau interzise spectacolele în circuri și teatre sau orice altă manifestare considerată necuviincioasă. Se credea că astfel de practici întinează frumusețea sărbătorii.
Rusalii 2024. Când pică Rusaliile în acest an? Este minivacanţă pentru români! Tradiții și obiceiuri
Obiceiul de a împodobi casele și bisericile cu ramuri verzi și flori, moștenit de la evrei, se mai practică și astăzi. De Rusalii, credincioșii duc la biserică ramuri de nuc sau de tei – simboluri ale limbilor de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. După ce sunt sfințite, cu aceste ramuri se vor împodobi casele și icoanele, deoarece se consideră că au puterea de a alunga spiritele rele.
În Moldova și Transilvania, credincioșii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile. În Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de o săptămână, iar în Banat durează 8 zile.
În unele zone, oamenii obișnuiesc să poarte, în sân sau în buzunare, leuștean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi ”luați din Rusalii” sau pociți de Ielele neiertătoare.
Superstiții de Rusalii. Ce NU se face în această zi sfântă