„Sunt peste 13.500 de amendamente, dublu faţă de numărul articolelor şi al anexelor, cumulate. Sumele solicitate în plus depăşesc totalul alocaţiilor bugetare pentru 2013 şi ar mai fi trebuit un buget pentru a satisface aceste amendamente”, a spus Ruşanu.
El a dat o serie de exemple pentru „a se sesiza seriozitatea şi profesionalismul amendamentelor depuse şi al iniţiatorilor”, arătând că au fost depuse amendamente care nu menţionează nu doar sursa de finanţare, dar nici numele localităţii pentru care s-a solicitat suplimentarea sumelor.
„Există amendamente pe un text de lege care nu mai există în bugetul actual. În goana nebună de a copia toate amendamentele depuse anul trecut s-au cerut sume în plus la acest articol care nu mai este în lege. Mai mult, un fost ministru menţiona că la rublica privind textul iniţial al legii se alocă din TVA «X» milioane de lei, fără a menţiona cât este acest «X»”, a spus Ruşanu.
Deputatul PNL a precizat, pe de altă parte, că bugetul pe 2013 este unul echilibrat, realist, care continuă măsurile începute în 2012 de creştere a salariilor şi a pensiilor, care dă importanţă investiţiilor şi respectă angajamentele cu partenerii internaţionali.
Senatorii şi deputaţii, reuniţi în plenul Parlamentului, au început, marţi dimineaţa, dezbaterile la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013. Prezent la debutul dezbaterilor, premierul Victor Ponta a spus că opoziţia reprezentată în Parlament şi în România de UDMR şi PPDD este şi poate fi un partener pentru majoritatea parlamentară.
La şedinţa care este condusă de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi-au anunţat prezenţa 462 de parlamentari, din totalul de 587.
În debutul dezbaterilor, premierul Victor Ponta a spus că proiectul de buget propus de Guvern pentru acest an a fost discutat, negociat şi agreat cu FMI, CE şi Banca Mondială şi este perfectibil în continuare, dar amendamente nu pot fi acceptate decât dacă există o bază pentru acestea.
„Vreau să mulţumesc tuturor acelor parlamentari care au înţeles că amendamente la bugetul de stat pot fi făcute dacă există şi o bază pentru acestea. Nu cred că bugetul întocmit de Guvern este prefect, cred că este perfectibil şi poate fi îmbunătăţit prin contribuţia dumneavoastră, dar cred că mesajul de stabilitate şi de seriozitate pe care cei mai mulţi dintre membrii Parlamentului l-au dat la momentul dezbaterii în comisii va continua şi în perioada dezbaterilor din plen”, a spus Ponta, citat de Mediafax.