Rusia a atacat Kievul simultan cu drone şi rachete balistice nord-coreene

Potrivit informaţiilor preliminare, rachetele au fost interceptate în apropiere de capitala ucraineană şi astfel nu au putut să-şi atingă obiectivul, subliniază administraţia ucraineană.
Filip Stan
18 aug. 2024, 10:12
Rusia a atacat Kievul simultan cu drone şi rachete balistice nord-coreene
Rusia a luat cu asalt Kievul. Armata lui Putin a lansat un atac aerian de o intensitate excepțională. Civilii au primit ordin să se adăpostească

În timp ce este atacată la Kursk, Rusia a încercat o lovitură-surpriză în capitala Ucrainei. Forţele ucrainene au anunţat însă că au dejucat duminică dimineaţa un atac rus cu rachete îndreptat împotriva Kievului, a anunţat administraţia civilă a capitalei Ucrainei, informează AFP, conform Agerpres.

În această dimineaţă, în jurul orelor 05:00 (02:00 GMT), inamicul a folosit arme balistice pentru a lansa un atac cu rachete asupra Kievului”, au raportat autorităţile ucrainene pe reţeaua socială Telegram.

Potrivit aceleiaşi surse, este „foarte probabil” să fie vorba de „rachete balistice nord-coreene de tip KN-23”.

Potrivit informaţiilor preliminare, rachetele au fost interceptate în apropiere de capitala ucraineană şi astfel nu au putut să-şi atingă obiectivul, subliniază administraţia.

Război în Ucraina. Lupte grele pe frontul de est: Podul Kerci atacat cu 12 rachete ATACMS/ Zelenski: Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor poziţiilor ruseşti şi facem acest lucru

Drone de atac ruse au vizat de asemenea „aproape simultan” oraşul, dar şi ele au fost toate „distruse” în afara perimetrului Kievului de apărarea aeriană, afirmă autorităţile.

„Nicio distrugere nu a fost constată la Kiev şi nu a fost primită nicio informaţie referitoare la victime”, adaugă aceeaşi sursă.

Ucraina este lovită în mod regulat de atacuri mortale cu rachete şi drone. Pentru a se apăra, Kievul cere aliaţilor săi occidentali să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit Occidentului, Coreea de Nord livrează armament Rusiei pentru asaltul ei împotriva Ucrainei şi beneficiază în schimb de asistenţă, inclusiv în domeniul spaţial.

La sfârşitul săptămânii trecute, în timpul unui atac rus împotriva capitalei ucrainene, un bărbat de 35 de ani şi fiul său de 4 ani au fost ucişi de căderea unei bucăţi de rachetă, iar trei persoane au fost grav rănite, potrivit serviciilor de salvare.

De cealaltă parte a liniei frontului, apărarea aeriană rusă a distrus în noaptea de sâmbătă spre duminică în total cinci drone de luptă ucrainene în regiunile Belgorod şi Rostov, la frontiera cu Ucraina, a raportat Ministerul rus al Apărării.

Sâmbătă, şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că armata sa îşi întăreşte poziţiile în regiunea rusă Kursk, la peste zece zile de la lansarea unei ofensive de amploare în teritoriul rus, unde Kievul susţine că a cucerit 82 de localităţi şi 1.150 de kilometri pătraţi din teritoriu.

Ofensiva Ucrainei în vestul Rusiei nu modifică poziţia occidentală anti-escaladare, anunţă autorităţile poloneze

Ucraina obţine „câştiguri politice uriaşe” din ofensiva sa militară în vestul Rusiei, însă incursiunea nu modifică „abordarea anti-escaladare” a Occidentului, a declarat ministrul polonez de interne Tomasz Siemoniak, relatează Reuters.

Ucraina susţine că a cucerit peste 80 de aşezări pe o suprafaţă de 1.150 km pătraţi în Kursk începând cu 6 august, în cea mai mare invazie a Rusiei de la al Doilea Război Mondial.

Reuters precizează că nu a putut verifica independent evoluţiile de pe câmpul de luptă.

„Această ofensivă nu schimbă atitudinea anti-escaladare a Occidentului”, a declarat Siemoniak, întrebat într-un interviu acordat Reuters dacă victoriile militare ale Kievului ar putea schimba poziţia aliaţilor săi privind utilizarea armelor pe care le furnizează pentru războiul cu Rusia.

Guvernele occidentale care furnizează ajutor militar Ucrainei după invazia Rusiei în februarie 2022 au refuzat până acum să permită Ucrainei să utilizeze arme cu rază lungă de acţiune din cauza riscului perceput de escaladare a conflictului.

„Cred că pentru ţările occidentale acesta este un eveniment în ceea ce priveşte schimbarea imaginii Ucrainei – câştigurile politice ale Kievului sunt uriaşe după mai puţin de două săptămâni”, a declarat Siemoniak.

Războiul din Ucraina. Rusia atacă din nou Kievul, situaţia în estul frontului rămâne delicată

Până în prezent, SUA consideră incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk o mişcare de protecţie adecvată pentru ca Kievul să folosească echipamente americane, au declarat în această săptămână oficiali de la Washington, dar şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele complicaţii pe măsură ce trupele ucrainene pătrund mai mult pe teritoriul inamic.

Varşovia a fost unul dintre cei mai fermi aliaţi ai Ucrainei, iar prim-ministrul polonez Donald Tusk a adoptat un ton similar cu Washingtonul la începutul acestei săptămâni, afirmând că Ucraina are tot dreptul să răspundă la război într-un mod care ar paraliza efectiv Rusia.
Un consilier prezidenţial ucrainean a declarat vineri că incursiunea transfrontalieră a Kievului în regiunea rusă Kursk a fost necesară pentru a convinge Moscova să înceapă negocieri de pace „corecte”.

Rusia a calificat incursiunea Ucrainei drept o provocare majoră şi a promis să riposteze cu un „răspuns demn”.
Statele Unite şi puterile occidentale, dornice să evite confruntarea militară directă cu Rusia, au declarat că Ucraina nu a anunţat în prealabil şi că Washingtonul nu a fost implicat.

AIEA avertizează că situaţia privind siguranţa la centrala nucleară Zaporojie se deteriorează

Situaţia privind siguranţa la centrala nucleară ucraineană Zaporojie se deteriorează în urma unui atac cu dronă care a lovit sâmbătă drumul din jurul perimetrului, potrivit directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Conducerea rusă a centralei a declarat că o dronă ucraineană a aruncat o încărcătură explozivă pe un drum exterior, punând în pericol personalul său care foloseşte autostrada, a raportat agenţia de ştiri de stat TASS.

Rusia deţine controlul asupra centralei Zaporojie din Ucraina, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la scurt timp după ce a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Centrala este latentă, deoarece Moscova şi Kievul s-au acuzat în mod repetat că încearcă să-i saboteze operaţiunile, punând în pericol siguranţa în jurul centralei.

DailyBusiness
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Ce simptome tăcute are cancerul de pancreas. Medicul Mircea Beuran a dezvăluit tot ce trebuie să știi
Capital.ro
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Banii vin pe card! Cine trebuie să-și verifice conturile
Adevarul
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Alimentul folosit zilnic, care se strică imediat. Cum îl salvăm. Trucuri ingenioase, testate
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”
Cancan.ro
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de terenuri. Avizul pe care trebuie să-l obțineți obligatoriu
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Procuratura din Norvegia se opune eliberării anticipate a lui Anders Breivik
MediaFlux
750 de LEI GRATIS de la STAT! CERERILE se depun până pe 31 DECEMBRIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Electrificarea forţată face noi victime. De ce concediază Ford mii de angajaţi