Rusia a atacat Ucraina! Sute de ucraineni au aglomerat joi dimineaţă Vama Siret, la intrarea în România. Peste 100 de autoturisme pline cu ucranineni, majoritatea copii, au ajuns în vamă cu intenția de a trece în România, după atacul din zorii zilei, scrie Monitorul de Botoşani.
De asemenea, sute de maşini cu numere de Ucraina aşteptau la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea – Siret, pentru a putea ajunge în România.
Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat. În acest context, la porţile metalice ale punctului de frontieră aşteptau numeroase femei cu copii în braţe sau cu copii în cărucioare, conform Ziare.com.
Mulţi dintre refugiaţi au reuşit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.
„Lumea e speriată toată, fiecare fuge care încotro, care la rude, care mai au case pe la munte. Se ascunde lumea, pentru că e o situaţie dificilă”, a declarat, pentru AGERPRES, o ucraineancă ce a părăsit, joi, ţara.
Un tânăr care are rezidenţa în Lituania a fost nevoit să iasă din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea – Siret, pentru că nu poate ajunge în ţara de destinaţie prin Nordul Ucrainei, care este atacat de ruşi.
„Mergem în Lituania, pentru că avem rezidenţa în Lituania şi mergem acolo pentru că avem şi loc de muncă”, a spus acesta.
De altfel, prefectul judeţului Suceava a anunţat că sute de cetăţeni ucraineni au intrat la primele ore ale zilei în România. Gheorghe-Alexandru Moldovan a explicat că nu e vorba despre o ”creștere semnificativă” față de perioadele obișnuite, dar se așteaptă ca pe parcursul zilei sa fie un flux crescut, după ce Rusia a atacat Ucraina.
”Avem un comitet județean de urgență în cursul dimineții. Primele date de la Poliția de Frontieră arată o creștere de câteva sute de persoane, dar multe dintre ele au fie și cetățenie română, fie rude ori prieteni sau chiar locuințe proprii în Suceava”, a declarat prefectul Moldovan pentru G4Media.
Întrebat care sunt pregătirile pentru un eventual flux sporit de refugiați, prefectul Sucevei a spus că ”există înțelegeri făcute între familii ca să poată fi găzduiți dacă situația o impune. Situația e în dinamică. În primul rând, vor fi taberele mobile instalate la punctele de trecere a frontierei. Avem acum una la punctuld e trecere Siret, solicităm la DSU alocarea încă uneia. Vor fi amplasate în zonele-tampon, cu condiții decente, apoi eventualii refugiați vor fi duși la cămine sau în sistem hotelier. Așteptăm și un act normativ care să reglementeze cheltuielile, alocarea de fonduri, pe modelul carantinei”.
Prefectul Sucevei a dat și detalii despre măsurile prin care vor fi sprijiniți eventualii refugiați.
„Avem acest plan făcut la nivel de minister, l-am integrat. Avem asistență medicală prinechipe de la DSP, SMURD, Ambulanță. Sistemul medical județean e integrat în acest plan. Avem inclusiv asistență de nivel psihologic, dar și translatori, plus asistență de ordin religios, avem 4 preoți militari și 2 civili de limba ucraineană”, a mai precizat Gheorghe-Alexandru Moldovan.
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut oprirea imediată, integrală şi necondiţionată a agresiunii militare ruse, anunţă asistenţă consulară pentru românii din Ucraina şi dă asigurări că niciun cetăţean al României nu are motiv să se teamă.
Citeşte şi: Rusia invadează Ucraina! Klaus Iohannis: „Condamn ferm, în numele României, agresiunea militară”