Rusia ar fi avertizat SUA în 2008 că amestecul în Ucraina ar putea diviza ţara. ‘După o primă reacţie tacită la intenţia Ucrainei de a semna Planul de acţiune pentru aderare la NATO (MAP) la summitul de la Bucureşti, ministrul de externe Lavrov şi alţi importanţi oficiali au reiterat opoziţia puternică a Moscovei, subliniind că Rusia va considera extinderea Alianţei spre est ca o potenţială ameninţare militară‘, se arată în documentul din 2008 redactat de William Burns, pe atunci ambasadorul SUA la Moscova, în prezent adjunctul secretarului de stat al SUA.
Citeşte şi Cehia NU VREA TRUPE NATO pe teritoriul ei
‘Extinderea NATO, în special prin aderarea Ucrainei, rămâne o problemă ‘emoţională şi nevralgică’ pentru Rusia, însă considerente politice strategice arată de asemenea o opoziţie puternică faţă de integrarea Ucrainei şi Georgiei. În Ucraina, aceste argumente conţin temerea că ţara ar putea fi divizată, ceea ce ar putea conduce la violenţe şi chiar la război civil, iar Rusia ar fi nevoită să intervină‘, afirmă documentul datat 2008.
Ministrul de externe rus a subliniat totodată faptul că Moscova era convinsă că extinderea Alianţei nu se baza pe motive de securitate, ci pe o moştenire a ‘războiului rece’. Mai mult, el a avertizat că este puţin probabil ca aderarea la NATO să aibă drept rezultat consolidarea guvernelor democratice.