Prima discuție telefonică dintre Serghei Lavrov și Antony Blinken, de la declanșarea conflictului militar din Ucraina, 24 februarie, a avut loc vineri, 29 iulie, potrivit presei internaționale.
Diplomatul american susține că Rusia nu are nicio intenție de a renunța la obiectivele sale, după ce Vladimir Putin a început să cucerească Ucraina bucată cu bucată. Acest lucru este notat și în comunicat Ministerului rus de Externe. Serghei Lavrov a anunțat că războiul va continua până când Moscova își va atinge toate obiectivele, iar armele pe care Occidentul le furnizează Ucrainei nu fac decât să prelungească agonia regimului Volodimir Zelenski.
„Ministrul (Lavrov) a prezentat abordările de principiu ale Rusiei în lumina operațiunii militare speciale pe teritoriul Republicii Populare Donețk, al Republicii Populare Luhansk și al Ucrainei, subliniind că scopurile și obiectivele acesteia vor fi pe deplin îndeplinite.
În acest context, secretarului de stat (Blinken) i s-a atras atenția asupra faptului că pomparea continuă de arme din partea SUA și a NATO către forțele armate ucrainene și către batalioanele naționaliste, care sunt folosite pe scară largă împotriva civililor, nu face decât să prelungească agonia regimului de la Kiev, prelungind conflictul și sporind numărul victimelor”, a avertizat Serghei Lavrov, potrivit comunicatului MAE rus.
În teritoriile cucerite de ruși, viața a revenit la normal, susține Moscova.
„Lavrov a subliniat că forțele armate ruse respectă cu strictețe normele dreptului internațional, iar în teritoriile eliberate s-a lucrat sistematic pentru a se reveni la o viață pașnică”, arată comunicatul de la Moscova.
De cealaltă parte, Washingtonul consideră acțiunile Rusiei drept „anexări ilegale” de teritorii. Antony Blinken a amenințat că aceste teritorii nu vor fi recunoscute de „comunitatea internațională”, adică de aliații SUA. În plus, secretarul de stat american a transmis că americanii au în vedere aplicarea de noi sancțiuni anti-Rusia.
În plus, Lavrov și Blinken au mai vorbit despre posibilitatea unui schimb de prizonieri între Rusia și celelalte părți implicate în conflict.
În urmă cu o săptămână, înaltul diplomat rus a afirmat că obiectivele Rusiei s-au schimbat. Mai nou, „operațiunea specială” are drept scop îndepărtarea administrației Zelenski și demilitarizarea Ucrainei.