Marina rusă a inițiat exerciții militare în care a simulat trageri asupra unor ținte din Marea Neagră, în zona coastei Crimeei. Rușii au folosit sistemul de apărare anti-rachetă de la Bastion, au precizat surse din Ministerul Apărării al Rusiei.
Ucraina va organiza exerciții militare, care se vor desfășura în octombrie și la care vor participa Statele Unite și alte trupe NATO.
Armata din flota rusească de Marea Neagră a exersat detectarea și distrugerea țintelor maritime cu sistemul Bastion, un sistem avansat de apărare anti-navă.
Ministerul Apărării a dat publicității clipuri în care au fost prezentate divizii care efectuează trageri cu rachete montate pe camioane. Militarii au tras din poziții ascunse și au folosit drone pentru a urmări un grup de nave inamice.
Potrivit ministrului Apărării, Sergei Shoigu, sistemul Bastion poate atinge ținte maritime la o distanță de 350 km și ținte terestre la o distanță de 450 km, relatează Digi24.
CEDO afirmă că „există o puternică prezumţie” că autorii otrăvirii, indicaţi de o anchetă britanică, „au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus”. Curtea subliniază, de asemenea, că Moscova nu a furnizat o explicaţie alternativă satisfăcătoare şi convingătoare, nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice.
De asemenea, judecătorii CEDO arată că autorităţile ruse „nu au desfăşurat o anchetă internă efectivă care să permită identificarea şi judecarea persoanelor responsabile de asasinat„.
Prin urmare, Curtea consideră Rusia vinovată de încălcarea articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă, şi a articolului 38, care obligă statele semnatare să furnizeze CEDO toate probele necesare pentru judecarea unui dosar, scrie Reuters.
Prin decizia CEDO, Rusia este condamnată să achite văduvei lui Litvinenko 100.000 de euro pentru daune morale, o sumă deosebit de ridicată în raport cu jurisprundenţa Curţii de la Strasbourg.