Un total 75 de balene beluga rămân însă captive într-un centru din apropierea oraşului Nahodka, la 200 de kilometri de Vladivostok. Interdicţia de a captura animale marine de către Rusia pentru vânzarea către acvarii, în special din China, rămâne, de asemenea, o problemă în suspans.
Institutul rus de oceanografie a indicat marţi că ultimele două orci şi şase beluga au fost transportate cu vaporul şi camionul 1.800 de kilometri până la Marea Ohotsk, în Oceanul Pacific, unde au fost eliberate. Din luna iunie, zece orci şi 12 beluga au fost eliberate în acelaşi mod, potrivit stiripeseurse.ro.
Organizaţia rusă Sakhakin Watch, care luptă pentru aceste eliberări, a salutat această „imensă victorie pentru mediu” câştigată în pofida „contractelor semnate cu cumpărătorii chinezi”.
Potrivit autorităţilor ruse, prioritatea a constituit-o eliberarea orcilor vara, deoarece acestea sunt mai puţin rezistente decât beluga, o specie arctică care se poate întoarce în ocean şi în perioadele mai reci.
În timp ce activiştii pentru mediu şi oamenii de ştiinţă au criticat primele eliberări, Greenpeace a recunoscut marţi că această a patra operaţiune a fost mai transparentă decât cele anterioare. „Dacă capturarea cetaceelor în nevoi educaţionale şi recreative nu este interzisă, situaţia s-ar putea repeta într-un an sau doi”, a avertizat Ovanes Targoulian, expert în cadrul Greenpeace, informează stiripesurse.ro.
Difuzarea în luna februarie a unor fotografii cu 11 orci şi 93 de beluga ţinute captive în bazine mici din vara anului 2018 a stârnit un val de proteste la nivel mondial.
O petiţie pe site-ul exchange.org dedicată eliberării acestor animale a adunat peste 1,5 milioane de semnături, inclusiv ale unor celebrităţi precum actorul american Leonardo DiCaprio.
Rusia este singura ţară din lume care permite capturarea şi vânzarea de orci şi beluga către acvarii – o practică controversată, făcută posibilă de lacune legale pe care autorităţile au promis că le vor remedia.