Comitetul de determinare a instrumentelor derivate de credit (CDDC) a transmis pe site-ul său că a bifat „da” ca răspuns la o întrebare a deținătorilor de obligațiuni privind dacă a avut loc un „eveniment de neplată a creditului”. Efectele sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei a separat în mare parte țara de sistemul financiar internațional, făcând dificil pentru Moscova să își plătească datoria, scrie The Moscow Times.
Rusia a intrat în incapacitate de plată ultima dată în 1918, când liderul revoluției bolșevice Vladimir Lenin a refuzat să recunoască obligațiile regimului țarului detronat. De asemenea, în 1998, țara a intrat în incapacitate de plată a datoriilor în ruble, pe fondul unei crize financiare mai ample. Dar de data aceasta, sancțiunile ar fi cele care s-ar afla în spatele eșecului țării de a rambursa creditorii.
În momentul de față, concret, Rusia „a plătit sumele pe care trebuia să le achite la termenul convenit, dar a uitat, intenționat sau nu, să adauge dobânda de întârziere„, a declarat pentru AFP Eric Dor, director de studii economice la IESEG School of Management.
Dobânda neplătită se referă la o rambursare de obligațiuni care datează din 4 aprilie. Moscova a așteptat până la sfârșitul „perioadei de grație”, o perioadă de o lună acordată în mod tradițional unui creditor pentru a achita o datorie, pentru a plăti principalul datoriei sale și o parte din dobânzi.