Fregata ‘Gherman Sagaidacinîi’ şi nava de artilerie ‘Skádovsk-U170’ sunt singurele nave de luptă care au scăpat la timp din Crimeea, unde îşi avea baza marina ucraineană, până a fi preluată sub control de forţele ruse.
Flota militară ucraineană a mai păstrat cinci vase de sprijin şi trei nave mai mici. Restul navelor sale au trecut sub controlul ruşilor, ceea ce reprezintă o tragedie istorică pentru forţele maritime ale Ucrainei, care au pierdut nava amiral şi singurul submarin, două nave-desant, două dragoare (pentru îndepărtarea minelor), şase corvete şi două nave de alimentare.
Dragorul Cerkassî, capturat în apele lacului Donuzlav, care nu a putut ieşi în mare, calea fiindu-i blocată de trei nave vechi scufundate de către forţele ruse, a căzut în noaptea de marţi spre miercuri, după un asalt ce a durat mai mult de două ore.
Rusia a anunţat anterior că militarii ucraineni staţionaţi în Crimeea vor începe să plece de miercuri din peninsulă cu trenul, dar fără arme şi echipamente.
Ucraina, care a ordonat retragerea trupelor sale din Crimeea acum două zile, când şi-a pierdut aproape toate unităţile şi navele sale în peninsula ataşată Rusiei, a negociat până în ultimul moment posibilitatea de retragere cu arme, vehicule şi echipamente.
Fostul ministru al apărării Igor Teniuh declarase marţi, înainte ca parlamentul de la Kiev să-i accepte demisia, că în jur de 4.000 de militari ucraineni din Crimeea ar dori să-şi continue serviciul militar în Ucraina (dintr-un total de aproximativ 19.000) şi că aceştia vor pleca din peninsulă cu tot cu echipamente. Miercuri, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul de armată Valeri Gherasimov, a indicat că numai 1.500 de militari staţionaţi în Crimeea s-au înregistrat pentru a-şi continua serviciul în armata Ucrainei şi că aceştia au depus armele şi se află în afara unităţilor în care au servit înainte pentru a pleca în mod organizat cu trenul.
Cele mai multe din unităţile, bazele şi navele care mai rămăseseră loiale Kievului au fost luate cu asalt de forţele ruse sâmbăta trecută, pe fondul unei ineficacităţi absolute din partea conducerii militare şi politice a ţării, suscitând critici nu doar din partea experţilor, scrie EFE. Cel puţin cinci oficiali ucraineni, inclusiv comandantul adjunct al pazei de coastă, Igor Voroncenko, au fost arestaţi de către autorităţile din Crimeea pentru că au opus rezistenţă forţelor ruse.