Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că a plasat forţele de descurajare în alertă de luptă, în ciuda negocierilor cu Ucraina de la graniţa cu Belarus, relatează DPA.
Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin de această decizie, care implică rachete strategice, Flota Nordică şi Flota din Pacific şi forţele aviatice cu rază lungă de acţiune, conform unui comunicat al ministerului. Duminică, Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă specială.
Zelenski, mesaj pentru România în plin război: „Sunt recunoscător pentru tot sprijinul acordat”
Rusia dispune în prezent de 1.625 de focoase nucleare desfăşurate, la care trebuie adăugate alte 2.870 aflate în silozuri şi alte 1.760 cu caracter strategic, ceea ce înseamnă în total 6.255 de focoase nucleare, potrivit ultimelor date actualizate şi recenzate de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii (SIPRI), cu sediul la Stockholm, citat de EFE. Alte ţări care au armament nuclear sunt China (350), Franţa (290), Regatul Unit (225), Pakistan (165), India (156) şi Israel (90), potrivit SIPRI, care menţionează şi potenţialul Coreii de Nord de a construi între 40 şi 50 de focoase nucleare.
Fostul secretar general al NATO Javier Solana a apreciat că „este o mare greşeală” că preşedintele rus Vladimir Putin a pus în stare de alertă forţele de descurajare ruse, care includ şi o componentă nucleară, pe fondul conflictului pe care l-a declanşat în Ucraina, transmite luni EFE.
Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba dă asigurări duminică cu privire la faptul că Ucraina ”nu va capitula” în faţa Rusiei şi denunţă plasarea în alertă a forţelor ruse de disuasiune nucleară drept o tentativă de ”presiune”, relatează AFP.
”Nu ne vom preda, nu vom capitula, nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru”, subliniază într-o videoconferinţă de presă, Dmitro Kuleba.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat anterior pe Telegram că a acceptat negocieri cu Rusia şi că acestea urmează să aibă loc la frontiera Ucrainei cu Belarusul, în apropierea zonei de excludere de la Cernobîl, în urma unei medieri a preşdintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, cu care a discutat la telefon.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică faptul că plasează în alertă ”forţa de disuasiune” a armatei ruse, care poate include o componentă nucleară.
Sateliţii americani monitorizează fiecare mişcare a lui Putin: vor să-i blocheze orice mişcare riscantă pentru siguranţa lumii
Serviciile americane monitorizează silozurile de lansare, iar contramăsurile ar fi declanşate la cea mai mică mişcare.
Mişcarea lui Putin de a activa dispozitivul nuclear este catalogată drept „o altă escaladare şi un pas inutil” de către Washington. Încă o provocare „conform manualului rus”, a spus Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al lui Biden.
Dar America nu are nicio intenţie să fie atrasă într-o spirală periculoasă sau să cadă în ceea ce este considerat a fi o capcană întinsă de Putin. Cu toate acestea, SUA sunt pregătite în orice moment să anihileze o măsură nebunească pe care Putin s-ar încumeta să o ia. Sateliţii americani monitorizează fiecare mişcare a preşedintelui rus.