Război în Ucraina. Bilanţul victimelor unui atac aerian rus, la Kiev, sâmbătă, a crescut la cinci morţi, anunţă duminică primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, după descoperirea altor două cadavre, relatează AFP.
”Salvatorii au găsit corpurile altor două victime sub dărâmături, în cartierul Solomian”, la Kiev, anunţă pe Telegram Kliciko. ”În total, cinci persoane fost ucise în casa atinsă de fragmente ale unei rachete ruseşti”, precizează el. ”Fragmente de rachetă au atins etajele superioare” ale acestui bloc cu 24 de etaje, anunţa el.
În regiunea Doneţk (est), un locuitor din Vuhledar, o localitate aflată în prima linie a frontului, a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi sâmbătă, anunţă duminică pe Telegram şeful Administraţiei Militare regionale Pavlo Kirilenko.
În Herson (sud), un bărbat în vârstă de 44 de ani a fost ucis, iar o femeie a fost prinsă sub dărâmăturile unui bloc de cinci etaje, în urma unui bombardament rus care a avariat case, anunţă şeful Administraţiei Militare regionale, Oleksandr Prokudin.
Prokudin acuză Rusia de 59 de atacuri, în care a lansat 235 de obuze de artileria, rachete de tip Grad şi din avioane, care au atins zone locuite.
În Harkov, un băiat în vârstă de şapte ani a fost spitalizat în urma unei explozii în satul Pivdene, anunţă şeful Administraţkiiei Militare regionale Pleg Sinegubov.
”Inamicul a tras asupra liniei frontului şi aşezărilor frontaliere în districtele Harkov, Kupiansk şi Ciuhuiv”, anunţă el.
Un bărbat în vârstă de 49 de ani din satul Kruhliakivka, în Kupiansk, a fost rănit, anunţă el.
În regiunea Zaporojie (sud), două persoane au fost rănite – o femeie în vârstă de 85 de ani din Preobrajenka şi o femeie în vârstă de 77 de ani din Novodanilivka -, în atacuri ruse cu drone, lansatoare multiple de rachetă (MLRS) şi artilerie asupr unor aşezări de pe linia frontului, anunţă şeful Administraşiei Militare regioanle Iurii Malaşko.
Cel puţin 15 clădiri locuite au fost avariate, precizează el.
Un bărbat în vârstă de 47 de ani a fost rănit de şrapnel într-un bombardament în districtul Nikopol, anunţă şeful Administraţiei Militare a regiunii Dnipropetrovsk, Serghii Lîsak.
Acest oraş se află peste râu, în dreptul Centralei Nucleare Zaporojie, ocupată de către ruşi. Trei case şi o conductă de gaze au fost avariate în Nikopol, anunţă Lîsak. Unele aşezări din Marhaneţ, în apropiere, au rămas fără curent, în urma unor avarii cauzate cu arileria grea.
Război în Ucraina. BBC Rusia relatează că o explozie a fost auzită în oraşul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, citând postul public de radio Suspilne. A fost declarată o alertă de raid aerian în oraş şi în regiune. În Zaporojie se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost capturată de ruşi în luna mai a anului trecut, după lupte crâncene.
Contraofensiva Ucrainei este în curs de desfăşurare în prezent în regiunea Zaporojie. Vineri, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a plănuit un atac „terorist” asupra centralei, lucru negat de Moscova.
Kadîrov, despre rebeliunea Wagner: Am crezut că unii oameni pot fi de încredere, că îşi iubesc patria cu adevărat
Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a condamnat pe Evgheni Prigojin într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, afirmând că de data aceasta a fost evitată vărsarea de sânge, dar că „s-ar putea întâmpla”, scrie The Guardian.
„Am crezut că unii oameni pot fi de încredere”, a scris el. „Că ei îşi iubesc sincer Patria ca adevăraţi patrioţi până în măduva oaselor. Dar s-a dovedit că, de dragul ambiţiilor personale, al beneficiilor şi din cauza aroganţei, oamenii nu pot da doi bani pe afecţiunea şi dragostea pentru Patrie”.
El a făcut apel la luptătorii Wagner „să continue să fie drepţi în deciziile lor”, avertizând că „astfel de acţiuni pot duce la rezultate dezastruoase”.
Rusia ameninţă că aruncă în aer unul dintre podurile dintre România şi Republica Moldova: „Ştim coordonatele. Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”. Reacţia MAE
„Acum totul s-a încheiat în mod paşnic, fără vărsare de sânge, dar s-ar putea întâmpla”, a continuat el, afirmând că o viitoare rebeliune va duce la „reprimarea dură şi distrugerea tuturor celor care încalcă integritatea Federaţiei Ruse”.
Sâmbătă, Kadîrov, un aliat al lui Putin, l-a numit pe Prigojin un trădător şi a declarat că va trimite trupe cecene pentru a opri revolta.
Rpzboi în Ucraina. Agenţiile de spionaj americane au cules informaţii care sugerează că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia să acţioneze împotriva conducerii militare a Rusiei încă de la jumătatea lunii iunie, a anunţat presa americană, conform The Guardian.
În ultimele două săptămâni a existat o „mare îngrijorare” cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în ceea ce priveşte controlul preşedintelui Vladimir Putin asupra puterii şi a arsenalului nuclear al ţării, a relatat Washington Post, citând oficiali americani anonimi.
Momentul şi natura exactă a planurilor lui Prigojin nu au fost clare până vineri, când liderul Wagner a început să posteze pentru prima dată despre un presupus atac cu rachete ruseşti asupra forţelor sale, dar „au existat suficiente semnale pentru a putea spune conducerii … că se pregăteşte ceva”, a declarat un oficial citat de Post.
Potrivit New York Times, oficiali americani de rang înalt din domeniul securităţii naţionale au avut indicii încă de miercuri că Prigojin se pregătea să acţioneze, iar oficiali din domeniul informaţiilor au organizat în aceeaşi zi şedinţe de informare cu administraţia Biden şi cu oficiali din domeniul apărării. Un grup restrâns de lideri ai Congresului au fost informaţi joi, când a venit o confirmare suplimentară a complotului, potrivit Times.
Un declanşator cheie a fost un ordin din 10 iunie, prin care Ministerul rus al Apărării a ordonat tuturor unităţilor de voluntari să semneze contracte cu guvernul, relatează Washington Post. Acest lucru ar fi însemnat pierderea controlului asupra Wagner de către Prigojin.
Ucraina îl monitoriza, de asemenea, pe Prigojin, crezând că acesta şi-ar putea mobiliza trupele împotriva Moscovei, a declarat un oficial ucrainean, potrivit ziarului.
New York Times spune că ştirea prealabilă a evenimentelor iminente a fost similară cu modul în care serviciile secrete americane au aflat despre planurile ruseşti de a invada Ucraina la sfârşitul anului 2021.
Cu toate acestea, în timp ce SUA au încercat atunci să avertizeze public Ucraina şi să îl descurajeze pe Putin să îşi pună în aplicare planurile, agenţiile de informaţii nu au spus nimic în acest caz.
„Oficialii americani au simţit că, dacă ar fi spus ceva, Putin i-ar fi putut acuza de orchestrarea unei lovituri de stat. Şi, în mod clar, au avut un interes scăzut în a-l ajuta pe Putin să evite o fracturare majoră şi jenantă a sprijinului său”, a relatat Times.