Anunțul venit de la Moscova vine în cea de-a 70-a zi de conflict între Rusia și Ucraina. Până acum, războiul a dus la moartea a mii de persoane și la cea mai mare criză de refugiați din Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial, cu peste 13 milioane de persoane strămutate.
Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, iar apoi a făcut amenințări care făceau referire la intenția de a folosi arme nuclare tactice.
Rusia a simulat miercuri „lansări electronice” de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul.
După efectuarea respectivelor tiruri „electronice”, rușii au efectuat o altă manevră de schimbare a poziției pentru a evita „o eventuală lovitură în represalii”.
Mai mult, unităţile de luptă au exersat „operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică”.
Sunt peste 100 de militari care au participat la aceste exerciţii. Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie.
Vladimir Putin a avertizat că, dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina, vor urma represalii „rapide ca fulgerul”.
Televiziunea de stat din Rusia a încercat, în ultimele zile, să facă folosirea armelor nucleare mai acceptabilă în ochii publicului.
„De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare”, a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Citește și Anunţ oficial de la Kremlin. Ce se întâmplă pe 9 mai cu războiul din Ucraina