Rusia a testat cu succes „ucigaşul scutului antirachetă”

Testarea recentă a noii rachete balistice intercontinentale „Rubej” a fost o reuşită, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit căruia, această rachetă, denumită „ucigaşul scutului antirachetă”, care urmează cât de curând să intre în servicul armatei ruse, ar putea să fie desfăşurată în districtele militare ale Federaţiei Ruse începând cu 2016, relatează Kommersant.
Alina Costache
26 mart. 2015, 14:46
Rusia a testat cu succes

Cel de-al patrulea test consecutiv şi care s-a încheiat cu succes a avut loc la 18 martie, indică ziarul rus, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării. Racheta a fost lansată de pe o platformă mobilă de pe poligonul Kapustin Iar (regiunea Astrahan/sud) şi a lovit o ţintă amplasată pe poligonul Sary-Shagan (Kazahstan).

Prima testare a acestei rachete a fost însă un eşec, aminteşte Kommersant, evocând dezastrul de la 28 septembrie 2011 de pe cosmodromul Pleseţk. Toate celelalte lansări ulterioare, care au avut loc în mai şi octombrie 2012, în octombrie 2013 şi 18 martie 2015 au fost însă încununate de succes.

Citeşte şi: Scutul care ne va proteja de rachete e inspirat de Star Wars

Ministerul rus al Apărării urmează ca în curând să ia o decizie oficială privind intrarea rachetei „Rubej” (RS-26) în serviciul armatei. Comandantul Forţelor strategice de rachete ale Rusiei (RVSN), Serghei Karakaev, a declarat că desfăşurarea acestei noi rachete va începe în 2016.

Potrivit Kommersant, „Rubej” se va adăuga celorlalte şapte sisteme de rachete care se află astăzi în serviciul RVSN. În acelaşi timp, Statele Unite dispun doar de un singur tip de astfel de rachetă – Minuteman III, remarcă ziarul citat. De altfel, SUA au şi criticat Rusia în legătură cu această rachetă care, dacă se iau în considerare caracteristicile sale – concepută pentru a lovi ţinte la o distanţă de cel puţin 5500 km – încalcă Tratatul INF (Tratatul forţelor nucleare intermediare).

Racheta RS-26, cunoscută ca „Rubej” sau „Avangard”, a fost creată pe baza racheteelor RS-24 „Yars” şi „Topol-M”. A fost botezată „ucigaşul scutului antirachetă” de vicepremierul Dmitri Rogozin, care coordonează sistemul industrial-militar în guvernul de la Moscova. Acest lucru înseamnă că niciun sistem de apărare antirachetă existent sau potenţial nu poate intercepta componentele de luptă ale acestei rachete, după cum scria la vremea respectivă Nezavisimaia Gazeta.

Citeşte şi Rusia avertizează SUA în legătură cu sistemul de apărare antirachetă: Poate ameninţa securitatea regiunii

Racheta „Rubej”, potrivit revistei ruse Expert, nu are practic nicio vulnerabilitate în faţa sistemelor antirachetă, întrucât dispune, în faza activă a traiectoriei, de o viteză şi un „sistem de manevrare inteligentă” care o ajută să evite un număr de 35 de rachete simultan.

Racheta rusească RS-26 a suscitat deja preocuparea Congresului SUA, care a declarat că este vorba de o „ameninţare fără precedent la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite în ultimii 30 de ani”. Această rachetă este capabilă să transforme „sistemul de apărare antirachetă global al SUA într-un morman de metal scump”, scrie newsru.com.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Cele mai accesibile destinații turistice din România de Revelion. Unde să te distrezi pe bani puțini în Noaptea dintre Ani
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Cutremur vineri dimineață în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Cine a fost de vină în cumplitul accident de pe E85? Constantin, Teodora și Sofia au murit cu zile
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Sonda solară Parker a NASA a trecut cel mai aproape de Soare în siguranță
MediaFlux
PUTIN AMENINȚĂ statele NATO de CRĂCIUN! TRUMP are decizia FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă