Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală. „Satan” poate lovi la peste 5000 km distanţă VIDEO

Rusia atacă cu rachete Ucraina de mai bine de 13 luni. În acelaşi timp, retorica militară a Moscovei faţă de Occident a escaladat, ameninţând chiar cu perspectiva sumbră a unui războiu nuclear.
Filip Stan
12 apr. 2023, 06:39
Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală.

Rusia a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală în sudul ţării, a anunţat miercuri dimineaţa Ministerul Apărării de la Moscova, oferind un nou avertisment inamicilor săi, informează dpa.

Ucraina pregăteşte contraofensiva. Şeful Wagner anunţă că Zelenski a convocat 200.000 de soldaţi
Racheta cu rază lungă de acţiune a fost lansată din zona de testare Kapustin Yar din regiunea Astrahan, pe malul Mării Caspice. Focoasa testată a avut un impact ulterior, conform planificării, într-o zonă din ţara aliată Kazahstan, a spus ministerul, adăugând că scopul a fost testarea „capacităţii de luptă” a rachetei.

 

Rusia atacă cu rachete Ucraina de mai bine de 13 luni. În acelaşi timp, retorica militară a Moscovei faţă de Occident a escaladat, ameninţând chiar cu perspectiva sumbră a unui războiu nuclear.

Recent, Kremlinul a făcut valuri prin anunţul că va staţiona arme nucleare tactice în Belarus. Aceste arme au o rază de acţiune mai mică decât rachetele balistice intercontinentale, care pot străbate o distanţă ce depăşeşte 5.000 de kilometri.

Ce este racheta balistică intercontinentală SARMAT

Acel test a fost făcut, de asemenea, cu racheta SARMAT, care a fost dezvăluită pentru prima dată în 2016 şi despre care presa de stat rusă a spus că are o rază de acţiune mult mai mare, de peste 11.000 de kilometri.
Racheta poate transporta un focos de 100 de tone şi a fost proiectată să fie succesoarea rachetei balistice intercontinentale R-36M Voevoda.

Putin a avertizat anul trecut că racheta „va da de gândit celor care încearcă să ameninţe Rusia”. La vremea respectivă, experţii occidentali au descris testul din 2022 ca fiind o „sabie nucleară” şi a fost perceput ca o încercare de a distrage atenţia de la eşecurile militare ale Rusiei din acea perioadă, cum ar fi scufundarea navei sale amiral din Marea Neagră, Moskva.

Directorul CIA afirmă că Putin „nu este serios în privinţa negocierilor” în războiul din Ucraina

CIA apreciază că preşedintele rus Vladimir Putin „nu este serios cu privire la negocieri în acest stadiu” al războiului din Ucraina şi că „progresul ucrainean pe câmpul de luptă este cel mai probabil să modeleze perspectivele diplomaţiei” pentru a pune capăt conflictului în curs, a declarat marţi directorul CIA, Bill Burns, relatează CNN.

Vorbind în public pentru prima dată de la apariţia online a unor documente militare americane secrete, Burns a subliniat importanţa ofensivei planificate de Ucraina, afirmând că „o miză importantă este în joc în următoarele luni”.

„În loc să dea înapoi, el s-a dublat”, a spus Burns despre Putin, adăugând că preşedintele rus crede că poate şlefui Ucraina şi Occidentul.

Contraofensiva Ucrainei. Dronele lui Zelenski au lovit obiective pe teritoriul Rusiei

Directorul CIA a menţionat în mod special faptul că Ucraina continuă să apere regiunea Donbas, despre care unul dintre documentele de informaţii scurse spune că se îndreaptă probabil spre un impas.

„Campania de uzură a Rusiei în regiunea Donbas se îndreaptă probabil spre un impas, zădărnicind obiectivul Moscovei de a cuceri întreaga regiune în 2023”, se arată într-unul dintre documentele clasificate.
„Ţările adevărate ripostează”, a declarat marţi Burns, adăugând că Ucraina şi preşedintele său au făcut exact acest lucru.

„Putin s-a înşelat profund” în presupunerile sale despre Ucraina înainte de război, a adăugat Burns.

Burns a subliniat importanţa continuării sprijinului SUA pentru Ucraina, inclusiv prin schimbul de informaţii, într-un moment în care documentele clasificate care au fost scurse ridică semne de întrebare cu privire la viziunea administraţiei asupra conflictului.

Burns a spus că CIA nu vede nicio „schimbare semnificativă în desfăşurarea de arme nucleare de către conducerea Rusiei”.

El a mai afirmat că scurgerea de documente militare clasificate reprezintă o problemă urgentă pentru SUA, care este „la fel de intensă ca orice altceva” în momentul de faţă.

Burns – subliniind importanţa echilibrului între problemele pe termen scurt şi cele pe termen lung – a indicat în mod specific scurgerea de informaţii ca fiind o problemă imediată cu care se confruntă agenţiile de informaţii americane.

Directorul CIA a precizat că Departamentul de Justiţie investighează în prezent scurgerea de informaţii şi a refuzat să ofere mai multe detalii cu privire la modul în care înţelege această problemă.

Burns a făcut aceste declaraţii marţi, la Universitatea Rice, unde discută despre invazia Rusiei în Ucraina, poziţia agresivă a Chinei, îmbogăţirea nucleară a Iranului şi alte probleme urgente de politică externă la Institutul Baker pentru politici publice al şcolii, potrivit site-ului şcolii.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Sondajul care dă fiori. Cine e pe primul loc în cursa pentru prezidențiale
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!