Rusia a trimis bombardiere care pot transporta armament nuclear în Belarus

Misiunea a avut loc în condiţiile în care Kremlinul a mutat trupe din Siberia şi Orientul Îndepărtat în Belarus pentru exerciţii militare comune. Desfăşurarea s-a adăugat la consolidarea militară rusă în apropierea Ucrainei, alimentând temerile occidentale cu privire la o posibilă invazie, potrivit AP.
Filip Stan
06 feb. 2022, 10:01
Rusia a trimis bombardiere care pot transporta armament nuclear în Belarus

Rusia a negat orice plan de a ataca Ucraina, dar a îndemnat SUA şi aliaţii săi să ofere un angajament obligatoriu că nu vor accepta Ucraina în NATO, nu vor desfăşura arme ofensive şi vor reduce desfăşurările NATO în Europa de Est. Washingtonul şi NATO au respins cererile.

Occidentul a cerut Rusiei să retragă aproximativ 100.000 de soldaţi din zonele din apropierea Ucrainei, dar Kremlinul a răspuns spunând că va staţiona trupe oriunde va fi nevoie pe teritoriul rusesc. Pe măsură ce tensiunile legate de Ucraina au crescut, armata rusă a lansat o serie de exerciţii de război care s-au extins de la Arctica la Marea Neagră.

Desfăşurarea trupelor ruseşti în Belarus a stârnit îngrijorări în Occident că Moscova ar putea organiza un atac asupra Ucrainei dinspre nord. Capitala ucraineană Kiev se află la doar 75 de kilometri de graniţa cu Belarus.

Presa se întrece în scenarii de război: Kievul ar putea fi cucerit în câteva zile. Cum arată harta invaziei şi care ar fi pierderile umane

În ultimele luni, Rusia a efectuat o serie de exerciţii comune cu Belarus şi şi-a trimis în mod repetat bombardierele cu rază lungă de acţiune cu capacitate nucleară pentru a patrula deasupra Belarusului, care se învecinează cu Polonia, Lituania şi Letonia, membre NATO.

Liderul autoritar al Belarusului, Alexander Lukaşenko, care se bazează din ce în ce mai mult pe sprijinul politic şi financiar al Kremlinului, în contextul sancţiunilor occidentale dureroase declanşate de reprimarea protestelor interne, a cerut legături mai strânse cu Moscova în domeniul apărării şi s-a oferit recent să găzduiască arme nucleare ruseşti.

Într-un interviu cu un prezentator al televiziunii de stat ruse difuzat sâmbătă, Lukaşenko a spus că alianţa de securitate condusă de Rusia şi-a demonstrat capacitatea de desfăşurare rapidă atunci când membrii săi au trimis pentru scurt timp forţe luna trecută în Kazahstan pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei.

„Rusia a invadat Ucraina!”. Americanii au publicat, din greşeală, ştirea pregătită pentru război

„În timp ce ei (NATO) încă se vor pregăti să trimită nişte trupe aici, noi vom fi deja la Canalul Mânecii, iar ei ştiu acest lucru”, a spus el. Liderul bielorus a minimalizat ameninţarea unui război, dar a adăugat că, dacă acesta va izbucni totuşi, „va dura cel mult trei sau patru zile”.

Boris Johnson şi Emmanuel Macron au discutat la telefon în contextul crizei din Ucraina. Aliaţii NATO vor fi uniţi împotriva agresiunii ruseşti

 

Johnson l-a pus la curent pe Macron cu privire la vizita sa de săptămâna aceasta la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. În timpul vizitei sale, Johnson a declarat că există informaţii care sugerează că ameninţarea unei „campanii militare iminente” din partea Rusiei este „un pericol clar şi prezent”.

Un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat despre convorbirea cu Macron că cei doi lideri „au convenit că găsirea unei soluţii diplomatice la tensiunile actuale trebuie să rămână prioritatea principală”.

„Primul ministru şi preşedintele Macron au subliniat că NATO trebuie să fie unită în faţa agresiunii ruseşti. Ei au convenit să continue să colaboreze pentru a dezvolta un pachet de sancţiuni care să intre în vigoare imediat în cazul în care Rusia va invada în continuare Ucraina”.

„Liderii au discutat despre activitatea lor de consolidare a flancului estic al NATO, asigurându-se că aliaţii sunt pe deplin apăraţi împotriva activităţii ruseşti rău intenţionate, oriunde şi oricum ar avea loc” a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit The Guardian.

Liderii europeni urmează să se deplaseze atât la Moscova, cât şi la Kiev, în încercarea de a calma tensiunile. Macron este aşteptat să viziteze Moscova luni şi Kievul marţi, în timp ce cancelarul german, Olaf Scholz, va călători la Kiev pe 14 februarie şi la Moscova a doua zi.

Germania exclude furnizarea de arme către Ucraina, dar ia în considerare să trimită trupe în Lituania

Ca o chestiune de principiu, sunt disponibile trupe suplimentare ca întăriri şi suntem în discuţii cu Lituania în acest moment pentru a afla ce anume ar avea sens în această privinţă„, a spus ministrul apărării, potrivit Reuters.

Rusia a negat că ar intenţiona să invadeze Ucraina, dar are zeci de mii de soldaţi în apropierea graniţelor vecinului său, ceea ce a determinat Statele Unite să trimită aproximativ 3.000 de soldaţi suplimentari pentru a consolida flancul estic al NATO în România şi Polonia. Primele dintre aceste trupe americane au sosit sâmbătă la baza militară Rzeszow din sud-estul Poloniei.

NATO a desfăşurat deja patru unităţi multinaţionale de luptă cu aproximativ 5.000 de soldaţi în total în Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Acestea au fost trimise acolo ca răspuns la anexarea de către Moscova a regiunii Crimeea din Ucraina în 2014.

Aceste aşa-numite grupuri de luptă NATO, conduse de Statele Unite, Germania, Canada şi Marea Britanie, sunt menite să întârzie un atac în regiune şi să câştige timp pentru ca trupe suplimentare ale NATO să ajungă pe linia frontului.

Doi oficiali americani au declarat sâmbătă că Rusia are la faţa locului aproximativ 70% din puterea de luptă necesară pentru o invazie la scară largă a Ucrainei.

Lambrecht a exclus din nou posibilitatea de a furniza arme Kievului, după ce ambasada Ucrainei în Germania a trimis o listă cu solicitări specifice ministerelor de Externe şi de Apărare de la Berlin.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Cine este soția lui Silviu Prigoană. Mihaela s-a mutat din Sibiu pentru omul de afaceri
Ego.ro
Ce rămâne, de fapt, în urma lui Silviu Prigoană. Cui se împarte averea
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa sibiancă de 45 de ani după al cincilea divorț de Adriana Bahmuțeanu
substantial.ro
Contractor militar privat american condamnat să despăgubească foști deținuți de la Abu Ghraib cu 42 de milioane de dolari
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia