Rusia susține că România se află printre țările care trimit cei mai mulți mercenari în Ucraina, pentru a lupta împotriva armatei lui Vladimir Putin, potrivit agenției ruse de stat, TASS.
UPDATE: Ministrul Apărării din România a comentat acuzațiile privind deplasarea în Ucraina a unor mercenari români. Este un procedeu propagandistic, o informație falsă, a spus demnitarul român. Ministrul Vasile Dâncu susține că informația este falsă și că se poate verifica dacă numeroși români au trecut granița cu Ucraina. „Este o informație falsă… Nu putem verifica dacă sunt cetățeni străini în Rusia sau Ucraina… Nu putem ști cine a ajuns acolo și cu ce scop. Noi știm fluxul către Ucraina, nu au mers oameni în această perioadă spre Ucraina, avem o statistică exactă… Este o informație pentru opinia publică nespecializată”, a explicat Vasile Dâncu la Digi 24.
Ministrul Apărării mai spune că rușii încearcă să arate că au date foarte exacte ceea ce reprezintă un procedeu propagandistic. „Este un procedeu propagandistic… Vrea să arate că are date foarte exacte… E o incercare de a arăta că este o coaliție mondială împotriva Rusiei și de aceea nu reușesc ei în Ucraina”, a precizat Dâncu. Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că forțele din Ucraina sunt sprijinite de mii de mercenari străini. Printre luptătorii străini s-ar afla și aproximativ 1,500 de români, susțin rușii. Autoritățile din Rusia nu au prezentat nicio dovadă pentru afirmațiile făcute.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, Kievul ar fi angajat peste 6.800 de mercenari străini din 63 de țări, de la începutul „operațiunii speciale” ruse în Ucraina.
„Regimul naționalist de la Kiev a angajat un total de 6.824 de mercenari străini din 63 de țări de la începutul operațiunii militare speciale”, susține Konașenkov.
Cei mai mulți mercenari – 1.717 persoane – au venit din Polonia, iar aproximativ 1.500 din SUA, Canada și România, a mai precizat oficialul, citat de TASS.
Ministerul rus al Apărării mai susține că până la 300 de persoane ar fi sosit din Marea Britanie și Georgia, iar 190 de persoane ar fi venit din unele zone din Siria care sunt controlate de Turcia.
Rusia expulzează diplomaţi bulgari ca reacţie la decizia Bulgariei de a declara 10 diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Sofia drept ”persona non grata”
Moscova expulzează angajaţi ai Ambasadei Bulgariei la Moscova, ca măsură de retorsiune pentru decizia Bulgariei luată în martie de a declara 10 diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Sofia drept ”persona non grata”, a anunţat, luni, Ministerul rus al Afacerilor de Externe într-un comunicat, potrivit CNN.
Ministerul a menţionat că această măsură este un răspuns la decizia Bulgariei luată în martie de a declara 10 diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Sofia drept ”persona non grata”.