Rusia a apreciat vineri că ceea ce consideră a fi un atac al elicopterelor ucrainene contra unui depozit de carburanţi de pe teritoriul rus nu creează condiţii propice pentru continuarea tratativelor de pace cu Ucraina, transmit Reuters şi AFP.
”Este clar că nu putem considera acest lucru ca ceva care va crea condiţii adecvate pentru continuarea negocierilor”, a afirmat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse.
Război în Ucraina: Răsturnare de situaţie pe front, anunţul făcut de Statul Major de la Kiev
Rusia a acuzat vineri Kievul de atacarea unui depozit de carburanţi din oraşul rus Belgorod, situat la 35 de kilometri de graniţa cu Ucraina.
Autorităţile ucrainene nu au răspuns deocamdată la acuzaţiile Moscovei. Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că două elicoptere militare ucrainene au atacat un depozit de combustibil din oraş după ce trecuseră frontiera la altitudine joasă.
Volodimir Zelenski anunţă că a demis doi generali de rang înalt: „Nu am timp acum să mă ocup de toţi trădătorii, dar în timp vor fi toţi pedepsiţi”
Imagini video ale presupusului atac postate online au arătat ceea ce par a fi câteva rachete trase de la mică altitudine, urmate de o explozie. Reuters nu a putut verifica imaginile respective.
https://twitter.com/dnyadaniil/status/1509778869045370880
Belgorod se află la circa 80 de kilometri nord de Harkov, al doilea oraş ucrainean, ce rezistă ofensivei forţelor ruse încă de la începutul invaziei lansate de Moscova, în 24 februarie.
Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a discutat vineri la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina şi despre relaţiile dintre ţările lor, informează agenţia de presă Belta, preluată de Reuters.
Rusia s-a folosit de teritoriul Republicii Belarus pentru a lansa o invazie pe mai multe direcţii asupra Ucrainei.
Vineri, guvernul ucrainean a denunţat faptul că teritoriul Belarusului este folosit de către Rusia pentru a amplasa şi acumula sisteme de rachete.
Moscova susţine că desfăşoară o „operaţiune specială” menită să dezarmeze şi „denazifice” Ucraina, pentru a scoate din rădăcini naţionalismul periculos din această ţară.Kievul şi Occidentul consideră că aceasta este doar un pretext pentru o invazie neprovocată.
Belarus, fostă republică sovietică, este condusă autoritar din 1994 de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al omologului său rus Vladimir Putin.