‘Ne rezervăm dreptul să fim prudenţi faţă de toate livrările de produsele agricole din această ţară. Nu se ştie ce ne pot trimite’ (olandezii n.r), citează Interfax declaraţia medicului sanitar şef al Rusiei.
De altfel, Onişcenko a subliniat că Rusia este preocupată de faptul că Uniunea Europeană nu a depistat cauza răspândirii tulpinei înalt patogene Escherichia coli (E. coli), motiv pentru care a instituit restricţii la importul de legume din UE în vara 2011, informează Agerpres.
La forumul internaţional din 6-9 mai de la Amsterdam, Institutul Koch din Germania a prezentat un raport cu privire la epidemia de E.coli de anul trecut, dar nu a dat un răspuns clar cu privire la cauzele care au dus la izbucnirea focarelor infecţioase anul trecut. ‘Europa şi-a demonstrat incapacitatea de a descifra apariţia acestor focare de infecţie. De unde a venit bacteria şi unde a dispărut – nu este clar nici până acum’, a opinat şeful Rospotrebnadzor, adăugând că autorii raportului au respins o versiune anterioară, potrivit căreia epidemia de E.coli ar fi fost provocată de produse agricole provenind din Egipt.
‘Acest lucru confirmă eşecul întregului sistem european de monitorizare epidemiologică şi anchetă epidemiologică. Rămâne convingerea îngrijorătoare că în cazul repetării unor astfel de fenomene ţările europene vor fi la fel de nepregătite ca la începutul verii trecute. Se impun măsuri de urgenţă pentru crearea unor mecanisme naţionale şi internaţionale de anchetă epidemiologică’, a afirmat el, indicând că propunerile făcute anterior de Rusia în acest sens rămân în vigoare.
Olanda, unul din cei mai importanţi furnizori de legume din UE în Rusia, desfăşoară activităţi de cercetare de natură ilegală, susţine şeful Rospotrebnadzor. ‘Olanda este implicată în activităţi interzise prin convenţii internaţionale. Ea modifică, de exemplu, caracteristicile virusului gripei aviare în sensul amplificării agresivităţii impactului acestuia faţă de tulpina originară. Noi, înţelegând acest proces, considerăm că trebuie mai întâi să ne lămurim pentru ce se fac toate acestea şi cât de mult ameninţă aceasta securitatea naţională a Rusiei’, a menţionat responsabilul rus.
‘Cercetările s-au axat pe modificările genetice ale acestei tulpine şi au avut drept scop creşterea toxicităţii sale. Aceste studii nu fac decât să încalce o convenţie internaţională din 1971’, a afirmat medicul sanitar şef al Rusiei, subliniind că, la cererea Moscovei de a trimite un expert la prezentarea respectivului raport, Olanda a răspuns prin refuz, participând doar părţile direct implicate în cercetări, inclusiv SUA şi Vietnam, potrivit Interfax.