Șeful agenției spațiale Roskomos, Dmitri Rogozin, a declarat că, în cazul unui război nuclear, Rusia va distruge țările NATO în jumătate de oră, informează publicația poloneză Rzeczpospolita, care citează profilul de telegram al oficialului rus.
Rogozin a dat asigurări că distrugerea țărilor NATO în cazul unui război nuclear va dura puțin timp, doar 30 de minute, dar Rusia nu poate permite un astfel de război, „deoarece consecințele schimbului de rachete nucleare vor afecta starea Pământului nostru”.
Vladimir Putin a venit cu valiza nucleară la parada de Ziua Victoriei VIDEO
Șeful Roscosmos a adăugat că războiul, pe care Putin l-a numit „operațiune militară specială”, a depășit „cu mult sensul și geografia sa inițială” și l-a numit „un război pentru adevăr și dreptul Rusiei de a exista ca stat unic și independent”.
Rogozin a mai declarat că țările NATO se află în război cu Rusia. „Alianța nu a anunțat-o, dar este evidentă pentru toată lumea”, a spus el.
Anterior, șeful Roskomos a anunțat că agenția va părăsi Stația Spațială Internațională – iar această decizie a fost deja confirmată.
El a adăugat că restabilirea „relațiilor normale între partenerii de pe Stația Spațială Internațională și alte proiecte comune este posibilă numai cu ridicarea completă și necondiționată a sancțiunilor ilegale” impuse Rusiei.
Zelenski a avertizat într-un interviu la CNN ”toate ţările din lume” să se pregătească de posibilitatea ca Rusia să folosească armament nuclear
”Nu doar eu, ci toată lumea, toate ţările din lume trebuie să fie îngrijorate, pentru că poate să nu fie o informaţie reală, dar poate fi adevărul”, a avertizat Zelenski, în engleză.
Scenariu negru din partea lui Rareș Bogdan: „Războiul din Ucraina va dura 10 ani”
”Armamentul chimic, ar trebui s-o facă, ar pute-a s-o facă. Pentru ei, viaţa poporului (ucrainean nu înseamnă) nimic. De aceea”, a declarat el.
”Ar trebui să ne gândim să nu ne fie frică. Să nu ne fie frică, ci să fim pregătiţi. Dar aceasta nu este o problemă a Ucranei, nu doar a Ucrainei, ci a întregi lumi, cred eu”, a adăugat el.
Rusia a simulat tiruri cu rachete nucleare săptămâna trecută
Moscova a afirmat miercuri că armata sa a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele ruse îşi continuă ofensivele în Ucraina, scrie AFP.
Acest anunţ a fost făcut în cea de-a 70-a zi a intervenţiei ruse în Ucraina, care a făcut mii de morţi şi a provocat cea mai mare criză de refugiaţi în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 13 milioane de persoane strămutate.
După ce a trimis trupe în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a proferat ameninţări abia voalate care sugerau că intenţionează să desfăşoare arme nucleare tactice.
Miercuri, în cursul manevrelor militare din această exclavă rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, Rusia a simulat „lansări electronice” de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
Forţele ruse au efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul.
După ce au efectuat tirurile „electronice”, militarii au efectuat o manevră de schimbare a poziţiei pentru a evita „o eventuală lovitură în represalii”, potrivit Ministerului Apărării.
Unităţile de luptă au exersat, de asemenea, „operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică”.
Peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii.
Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie.
Putin a avertizat asupra unor represalii „rapide ca fulgerul” dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina.
Potrivit observatorilor, în ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public.
„De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare”, a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.