Rusia amendează Google cu o sumă incomensurabilă: un număr de 2 urmat de 36 de zerouri, adică 20 miliarde de trilioane de trilioane de dolari

Rusia amendează Google cu o sumă mai mare decât economia mondială: 20.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de ruble.
Filip Stan
31 oct. 2024, 19:14
Rusia amendează Google cu o sumă incomensurabilă: un număr de 2 urmat de 36 de zerouri, adică 20 miliarde de trilioane de trilioane de dolari

Rusia cere o sumă inimaginabilă de bani de la Google, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, după ce a refuzat să plătească amenzile care se acumulează pentru blocarea canalelor pro-ruseşti de pe YouTube, relatează CNN.

Kremlinul a calculat că Google îi datorează o sumă de nepronunţat: un număr de 2 urmat de 36 de zerouri. Sancţiunea practic de nepronunţat se ridică la 20 de „decilioane” de dolari – adică 20 miliarde de trilioane de trilioane de dolari. Această sumă eclipsează mărimea economiei mondiale.

O româncă de 31 de ani, care lucrează în IT, a obținut 3,75 milioane dolari de la Google. Ana-Maria a studiat la Harvard

Alphabet, compania mamă a Google, are, între timp, o valoare de piaţă de aproximativ 2 trilioane de dolari. Agenţia TASS a relatat săptămâna aceasta că un tribunal rus a ordonat anterior Google să restabilească acele canale YouTube blocate – dintre care câteva au fost blocate încă din 2022 – altfel riscând să se confrunte cu acuzaţii din ce în ce mai mari şi cu sancţiuni care se dublează în fiecare săptămână.

Întrebat, joi, despre proces în timpul unei convorbiri cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că „nici măcar nu poate pronunţa corect această cifră”, dar a spus că suma exorbitantă este „plină de simbolism”.

Google „nu ar trebui să restricţioneze acţiunile radiodifuzorilor noştri pe platforma sa”, a adăugat el. CNN a contactat Google pentru comentarii. În rezultatele trimestriale publicate săptămâna aceasta, compania a făcut referire la „probleme juridice în curs” legate de afacerile sale din Rusia. „Ne-au fost impuse sentinţe civile care includ penalităţi în legătură cu litigiile privind închiderea conturilor, inclusiv ale acelor părţi sancţionate”, a declarat Google. „Nu credem că aceste probleme juridice în curs vor avea un efect negativ semnificativ (asupra câştigurilor)”, a comentat compania.

În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Google şi-a redus operaţiunile în această ţară, dar nu s-a retras complet, spre deosebire de alte câteva companii americane din domeniul tehnologiei. Multe dintre serviciile sale, inclusiv Search şi YouTube, continuă să fie disponibile în ţară.

Top 3 aplicaţii rivale pentru Google Maps şi Waze. Descoperă alternative eficiente pentru navigaţie şi rute rapide

La câteva luni după invazie, filiala Google din Rusia şi-a declarat falimentul şi şi-a întrerupt majoritatea operaţiunilor comerciale după ce guvernul a preluat controlul asupra conturilor sale bancare.

De atunci, a blocat mai mult de 1.000 de canale YouTube, inclusiv canale de ştiri sponsorizate de stat, şi peste 5,5 milioane de videoclipuri. Săptămâna aceasta, ziarul rusesc de afaceri RBC a relatat că acţiunile în justiţie împotriva Google sunt intentate de 17 canale de televiziune ruseşti.

Google a câştigat un proces cu UE împotriva unei amenzi antitrust de 1,5 miliarde de euro pentru produsul AdSense for Search

A doua cea mai înaltă instanţă a Uniunii Europene a declarat miercuri că o amendă de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) impusă Google de către autorităţile de reglementare ar trebui să fie anulată, dând câştig de cauză gigantului tehnologic din SUA după ce acesta a contestat decizia, transmite CNBC.

Cazul provine din 2019, când Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a spus că Google, parte a grupului Alphabet, a abuzat de dominaţia sa pe piaţă în legătură cu un produs numit AdSense for Search.

Acest produs a permis proprietarilor de site-uri web să livreze reclame în rezultatele căutării de pe propriile pagini. Google acţionează ca un intermediar, permiţând agenţilor de publicitate să difuzeze anunţuri prin intermediul căutării pe site-uri web ale terţilor.

Însă Comisia Europeană a susţinut că Google a abuzat de dominaţia sa pe piaţă, impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-uri web terţe, ceea ce i-a împiedicat în cele din urmă pe rivali să-şi plaseze anunţurile de căutare pe aceste site-uri web.

Comisia a amendat Google la acea vreme cu 1,49 miliarde de euro. Google a făcut recurs, trimiţând cazul Tribunalului UE.

Tribunalul a declarat miercuri că ”susţine majoritatea constatărilor”, dar ”anulează decizia prin care Comisia a impus o amendă de” aproape 1,5 miliarde de euro.

Instanţa a adăugat că comisia ”nu a luat în considerare toate circumstanţele relevante în evaluarea duratei clauzelor contractuale” pe care le-a considerat abuzive.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru CNBC că va analiza îndeaproape decizia completă. ”Acest caz este despre un subset foarte restrâns de anunţuri de căutare numai text plasate pe un număr limitat de site-uri web ale editorilor. Am făcut modificări la contractele noastre în 2016 pentru a elimina prevederile relevante, chiar înainte de decizia Comisiei. Suntem încântaţi că instanţa a recunoscut erori în decizia iniţială şi a anulat amenda”, a spus purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că ia act de hotărâre şi va reflecta asupra posibililor paşi următori. Comisia ar putea contesta această decizie, care ar trimite-o la Curtea Europeană de Justiţie, instanţa supremă a UE.

Au existat o serie de cauze în justiţie care au implicat companii de tehnologie din UE şi SUA care au fost finalizate recent.

În această lună, CEJ a menţinut o amendă de 2,4 miliarde de euro aplicată Google pentru abuzul de poziţie dominantă prin favorizarea propriului serviciu de comparare a cumpărăturilor.

Şi aceeaşi instanţă a hotărât că Apple trebuie să plătească Irlandei 13 miliarde de euro drept taxe retroactive, punând capăt unui caz de zece ani.

 

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Fără pic de RUȘINE! Vedeta care a îndrăznit să iasă în public cu nurii la vedere! Imaginile sunt... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Acord pentru o viitoare pandemie! OMS a pregătit deja totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți