Mai multe țări din Uniunea Europeană ar putea să rămână fără gaze naturale, a avertizat Rusia, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. După ce Gazprom a sistat livrările către Polonia și Bulgaria, Bruxelles-ul a acuzat Moscova de șantaj, acuzațiile fiind, însă, respinse.
Cât de bolnav este, de fapt, Vladimir Putin? Ultimele imagini îl arată tremurând şi mergând cu dificultate VIDEO
Livrările de gaze naturale au fost sistate în cazul celor două țări europene din cauza faptului că acestea au refuzat să plătească în moneda rusă, rubla, a reiterat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov nu a precizat câte țări au acceptat să plătească gazul în ruble, dar a spus că Rusia a introdus noua regulă din cauza sancțiunilor impuse de „țări neprietenoase împotriva noastră”.
„Această necesitate a fost dictată de faptul că, după cum știți, o cantitate semnificativă din rezervele noastre a fost blocată sau – cu alte cuvinte – furată. Prin urmare, nu se pune problema niciunui șantaj”, a precizat Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că, dacă alți consumatori „refuză să plătească în cadrul noului sistem”, atunci decretul președintelui Putin, conform căruia livrările de gaze pot fi întrerupte, „desigur, va fi aplicat”.
Kremlinul a avertizat că ar putea viza obiectivele militare din Marea Britanie din cauza sprijinului britanic pentru Ucraina, adăugând totodată că ar putea să-i lovească și pe diplomații britanici care merg la Kiev după discursul „provocator” al ministrul britanic al Forțelor Armate despre bombardarea Rusiei. Mai exact, Ministerul Apărării de la Kremlin a făcut această remarcă după ce James Heappey a susținut public atacurile aeriene ucrainene asupra Rusiei.
Putin ameninţă pe toată lumea: „Nu ne lăudăm cu armele pe care le avem, dar le vom folosi. Vom răspunde fulgerător împotriva oricui intervine în Ucraina”
Vladimir Putin dă semne că s-ar teme de o intervenție din exterior în acest război pe care Rusia îl poartă în Ucraina. Iar pentru a preîntâmpina o astfel de intervenție lansează amenințări dintre cele mai crunte. Astfel, Kremlinul vorbește despre un „răspuns fulgerător și rapid” împotriva oricui, din exterior, ar interveni în Ucraina.
El a spus că va recurge la „toate instrumentele” pe care le are la dispoziție, în cazul în care va exista vreo intervenție din partea cuiva. Aceasta ar putea fi considerată „o amenințare strategică” la adresa Rusiei, în acest conflict.
„Dacă cineva din exterior va dori să intervină în situația din Ucraina și va reprezenta o amenințare strategică, inacceptabilă pentru Rusia, răspunsul nostru va fi unul fulgerător și rapid. Avem toate instrumentele pentru acest lucru”, a spus Vladimir Putin.
Șeful Ministerului de Finanțe de la Moscova a transmis că producția de petrol a Rusiei în acest an ar putea scădea cu până la 17%, pe fondul restricțiilor internaționale privind cumpărarea țițeiului națiunii.