Rusia ameninţă cu o confruntare directă cu NATO, cauzată de prezenţa dronelor americane deasupra Mării Negre

Rusia ameninţă vineri Occidentul cu o ”confruntare directă”, din cauza unei ”intensificări” a zborurilor dronelor militare americane la Marea Neagră, în largul Ucrainei, la câteva zile după primele ameninţări vizând Washingtonul, în urma unui atac ucrainean în Crimeea anexată.
Mircea Filipescu
28 iun. 2024, 16:59
Rusia ameninţă cu o confruntare directă cu NATO, cauzată de prezenţa dronelor americane deasupra Mării Negre

Moscova consideră că ajutorul furnizat Kievului în domeniul armamentului, colectării de informaţii şi identificării ţintelor pe teritoriul rus a transformat Statele Unite şi aliaţii acestora în părţi la conflictul din Ucraina, pe care Kremlinul l-a exacerbat în februarie 2022 trimiţându-şi forţele să ia cu asalt ţara vecină.

”Ţările NATO vot fi responsabile de acest lucru”, avertizează el, adăugând că ministrul Apărării Andrei  Belousov a ordonat Statului Major ”să ia măsuri pentru arăspunde rapid provocărilor”.

Potrivit ministerului rus, dronele americane servesc ”recunoaşterii şi desemnării unor ţinte ale armamentului de precizie furnizat Forşelor armate ucrainene” de către Occident.

După ce au refuzat mult timp, de frica provocării unei escaladări, americanii şi europenii au început să autorizeze, în ultimele săptămâni – în anumite condiţii – atacuri cu armament occidental de precizie pe teritoriul rus, în vederea distrugerii instalaţiilor şi sistemelor folosite în bombardarea Ucrainei.

Rusia a ameninţat deja, la 24 iunie, Statele Unite cu represalii, acuzându-le de ”uciderea unor copii ruşi”, la o zi după un atac în Crimeea, o peninsulă ucraineană la Marea Neagră, anexată de către Moscova în 2014.

Acest atac s-a soldat cu patru morţi – inclusiv doi copii – şi cu peste 150 de răniţi, atinşi de fragmente ale unei rachete doborâte deasupra unei ”zone de coastă”, potrivit Moscovei.

Citeşte şi: Ucraina cere un scut aerian cu sisteme bazate în România şi Polonia. Propunerea ar putea fi discutată la următorul summit NATO

Potrivit Kremlinului, atacurile cu rachetă cu rază lungă de acţiune de tip ATACMS nu pot fi desfăşurate de către Ucraina singură, ele necesitând specialişti, tehnologii şi informaţii colectate de către americani.

La Washington, Pentagonul s-a limitat luni s spună că Ucraina ”ia propriile decizii”.

La începutul lui iunie, preşedintele rus Vladimir Putin evoca represalii şi ameninţa să livreze armament echivalent unor inamici ai Occidentului, pentru ca să le atace interesele în alte regiuni ale lumii.

Flota rusă, care dispune la Marea Neagră de o superioritate numerică, a pierdut numeroase nave de peste doi ani, vizate în atacuri cu drone navale, lansate de Kiev cu succes.

Prin aceste atacuri, armata ucraineană a respins navele ruseşti de război şi a restabilit un culoar maritim în zonă pentru a-şi exporta cerealele.

Ea încearcă acum să atace importantul dispozitiv militar din Crimeea, baza din spatele frontului în efortul de război rus.

Vizate de atacuri ucrainene, autorităţile ocupaţiei instalate de Moscova la Sevastopol, sediul Flotei ruse la Marea Neagră, au cerut joi fiecărui locuitor să aibă de-acukm asupra sa un garou – un instrument medical folosit la oprirea hemoragiilor.

Ucraina atacă cu regularitate – cu drone – instalaţii energetice ruseşti, ca represalii faţă de bombardamente care au devastat infrastructuri ucrainene şi care au obligat Kievul să raţioneze electrcitatea în întreaga ţară.

Citeşte şi: Jens Stoltenberg: „SUA vor rămâne un aliat solid în cadrul NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane”

În noaptea de joi  spre vineri, un depozit petrolier din regiunea Tambov, situat la câteva sute de kilometri de frontieră, a fost atacat cu o dronă explozivă ucraineană, potrivit guvernatorului regional Maksim Egorov, provocând un incendiu care ulterior a fost stins.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a ”interceptat” 25 de drone ucrainene în cursul nopţii, deasupra teritoriului rus.

Confrunătri armate extrem de intense continuă în mare parte a frontului, de aproximativ 1.000 de kilometri, mai ales în nord-est şi est.

De luni de zile, armata rusă deţine iniţiativa.

Ea a lansat la 10 mai o nouă ofensivă în nord-est, în regiunea Harkov, împotriva unei armate ucrainene care duce lipsă de oameni şi muniţie.

Însă, potrivit Kievului, forţele ucrainene se află într-o postură mai bună, acum, că ajutorul occidental, blocat timp de luni de zile, ajunge la trupele desfăşurate pe front.

”Raportul consumului de muniţie a fost de unu la şapte (în favoarea armatei ruse). Azi este de unu la trei”, s-a felicitat vineri, la AFP, o sursă din Statul Major ucrainean.

O nouă mobilizare urmează să înnoiască armata ucraineană.

Citeşte şi: Donald Trump l-a provocat pe Joe Biden să se supună unui test cognitiv. Prima confruntare a celor doi candidaţi la preşedinţia SUA

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul care e bogat în antioxidanți și te ajută să ai o memorie puternică. Îl găsești în orice magazin, este ieftin și costă doar 5 lei
Capital.ro
Taxa se elimină începând cu 7 aprilie. Proprietarii români de terenuri și imobile nu mai plătesc absolut nimic
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Românii care primesc buletine noi din 20 mai. Ordin de la MAI
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Nuntă secretă în politică! Fostul prim-ministru al României s-a căsătorit la Viena cu deputata care i-a furat inima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluire incendiară despre Călin Georgescu. S-a aflat totul abia acum: I-a plăcut de el...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ministerul Muncii a confirmat cum se fac plățile restante! Câți bani primesc românii care au câștigat în instanță
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred