Rusia ameninţă cu o confruntare directă cu NATO, cauzată de prezenţa dronelor americane deasupra Mării Negre

Rusia ameninţă vineri Occidentul cu o ”confruntare directă”, din cauza unei ”intensificări” a zborurilor dronelor militare americane la Marea Neagră, în largul Ucrainei, la câteva zile după primele ameninţări vizând Washingtonul, în urma unui atac ucrainean în Crimeea anexată.
Mircea Filipescu
28 iun. 2024, 16:59
Rusia ameninţă cu o confruntare directă cu NATO, cauzată de prezenţa dronelor americane deasupra Mării Negre

Moscova consideră că ajutorul furnizat Kievului în domeniul armamentului, colectării de informaţii şi identificării ţintelor pe teritoriul rus a transformat Statele Unite şi aliaţii acestora în părţi la conflictul din Ucraina, pe care Kremlinul l-a exacerbat în februarie 2022 trimiţându-şi forţele să ia cu asalt ţara vecină.

”Ţările NATO vot fi responsabile de acest lucru”, avertizează el, adăugând că ministrul Apărării Andrei  Belousov a ordonat Statului Major ”să ia măsuri pentru arăspunde rapid provocărilor”.

Potrivit ministerului rus, dronele americane servesc ”recunoaşterii şi desemnării unor ţinte ale armamentului de precizie furnizat Forşelor armate ucrainene” de către Occident.

După ce au refuzat mult timp, de frica provocării unei escaladări, americanii şi europenii au început să autorizeze, în ultimele săptămâni – în anumite condiţii – atacuri cu armament occidental de precizie pe teritoriul rus, în vederea distrugerii instalaţiilor şi sistemelor folosite în bombardarea Ucrainei.

Rusia a ameninţat deja, la 24 iunie, Statele Unite cu represalii, acuzându-le de ”uciderea unor copii ruşi”, la o zi după un atac în Crimeea, o peninsulă ucraineană la Marea Neagră, anexată de către Moscova în 2014.

Acest atac s-a soldat cu patru morţi – inclusiv doi copii – şi cu peste 150 de răniţi, atinşi de fragmente ale unei rachete doborâte deasupra unei ”zone de coastă”, potrivit Moscovei.

Citeşte şi: Ucraina cere un scut aerian cu sisteme bazate în România şi Polonia. Propunerea ar putea fi discutată la următorul summit NATO

Potrivit Kremlinului, atacurile cu rachetă cu rază lungă de acţiune de tip ATACMS nu pot fi desfăşurate de către Ucraina singură, ele necesitând specialişti, tehnologii şi informaţii colectate de către americani.

La Washington, Pentagonul s-a limitat luni s spună că Ucraina ”ia propriile decizii”.

La începutul lui iunie, preşedintele rus Vladimir Putin evoca represalii şi ameninţa să livreze armament echivalent unor inamici ai Occidentului, pentru ca să le atace interesele în alte regiuni ale lumii.

Flota rusă, care dispune la Marea Neagră de o superioritate numerică, a pierdut numeroase nave de peste doi ani, vizate în atacuri cu drone navale, lansate de Kiev cu succes.

Prin aceste atacuri, armata ucraineană a respins navele ruseşti de război şi a restabilit un culoar maritim în zonă pentru a-şi exporta cerealele.

Ea încearcă acum să atace importantul dispozitiv militar din Crimeea, baza din spatele frontului în efortul de război rus.

Vizate de atacuri ucrainene, autorităţile ocupaţiei instalate de Moscova la Sevastopol, sediul Flotei ruse la Marea Neagră, au cerut joi fiecărui locuitor să aibă de-acukm asupra sa un garou – un instrument medical folosit la oprirea hemoragiilor.

Ucraina atacă cu regularitate – cu drone – instalaţii energetice ruseşti, ca represalii faţă de bombardamente care au devastat infrastructuri ucrainene şi care au obligat Kievul să raţioneze electrcitatea în întreaga ţară.

Citeşte şi: Jens Stoltenberg: „SUA vor rămâne un aliat solid în cadrul NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane”

În noaptea de joi  spre vineri, un depozit petrolier din regiunea Tambov, situat la câteva sute de kilometri de frontieră, a fost atacat cu o dronă explozivă ucraineană, potrivit guvernatorului regional Maksim Egorov, provocând un incendiu care ulterior a fost stins.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a ”interceptat” 25 de drone ucrainene în cursul nopţii, deasupra teritoriului rus.

Confrunătri armate extrem de intense continuă în mare parte a frontului, de aproximativ 1.000 de kilometri, mai ales în nord-est şi est.

De luni de zile, armata rusă deţine iniţiativa.

Ea a lansat la 10 mai o nouă ofensivă în nord-est, în regiunea Harkov, împotriva unei armate ucrainene care duce lipsă de oameni şi muniţie.

Însă, potrivit Kievului, forţele ucrainene se află într-o postură mai bună, acum, că ajutorul occidental, blocat timp de luni de zile, ajunge la trupele desfăşurate pe front.

”Raportul consumului de muniţie a fost de unu la şapte (în favoarea armatei ruse). Azi este de unu la trei”, s-a felicitat vineri, la AFP, o sursă din Statul Major ucrainean.

O nouă mobilizare urmează să înnoiască armata ucraineană.

Citeşte şi: Donald Trump l-a provocat pe Joe Biden să se supună unui test cognitiv. Prima confruntare a celor doi candidaţi la preşedinţia SUA

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Ce s-a ales, de fapt, de prima prezentatoare de la TVR. Puțini români își mai aduc aminte de ea. Cât de frumoasă era Cleo Stieber
Capital.ro
Se CONFISCĂ banii pe loc. Decizie pentru cei cu bani CASH. Legea e lege
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
O nouă lovitură pentru românii cu credite! Ce se va întâmpla cu IRCC în următoarele luni?
Adevarul
Țara care ar putea dona Ucrainei opt sisteme Patriot. Cu ce arme de ultimă generație ar fi înlocuite
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Traian Băsescu aruncă în aer toate calculele politice. Cine va fi președintele României
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Cel mai mic oraș din România este invadat de turiști. 500.000 de oameni vizitează anual perla din inima României
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Canalul care transmitea meciurile din Liga 1 s-a ÎNCHIS ASTĂZI!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia nu s-a dezlipit de sicriu
Capital.ro
Statul plătește 719 lei de persoană. Se schimbă legea. Banii se aprobă în 5 zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților
substantial.ro
Rareș Bogdan critică decizia premierului Ciolacu de a organiza consultări cu toate partidele
MediaFlux
LEGE NOUĂ pentru posesorii de CÂINI și PISICI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?