Rusia ameninţă Suedia şi Finlanda cu „cele mai nedorite consecinţe” dacă aderă la NATO, a afirmat joi adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko, conform agenţiei oficiale ruse de presă Tass.
Oficialul rus a subliniat că Moscova va fi nevoită să ia măsuri defensive dacă cele două state nordice se vor alătura alianţei militare.
„Este evident că graniţa noastră cu Finlanda are 1.300 de kilometri lungime. Acest lucru (aderarea la NATO) va înseamna o schimbare radicală a contextului politic şi militar. Este de înţeleg că vom fi forţaţi să luăm măsurile de securitate care vor fi necesare”, a spus oficialul rus de rang înalt după ce a fost întrebat despre posibilitatea trimiterii de arme nucleare în zona Baltică.
Gruşko a evidenţiat că neutralitatea Suediei şi Finlandei nu le-a împiedicat în niciun mod de a consolida relaţiile cu Uniunea Europeană. De asemenea, el a pledat ca actualul statut să fie păstrat.
„În caz contrar, acest lucru va agrava situaţia militară şi va atrage cele mai nedorite consecinţe care trebuie evitate”, a avertizat adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko.
Citeşte şi: Război în Ucraina. Anunţ de ultimă oră despre negocieri
Mai mult, Moscova a ameninţat că va fi forţată să-şi întărească apărarea militară în Marea Baltică dacă Finlanda şi Suedia aderă NATO, inclusiv prin instalarea de arme nucleare în regiune.
Fostul preşedinte Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat joi că Rusia îşi va consolida toate forţele din regiune dacă cele două ţări nordice se vor alătura alianţei conduse de SUA, conform The Guardian.
Aderarea lor la alianţă ar dubla graniţa terestră a Rusiei cu statele membre NATO, a spus Medvedev. „Desigur, va trebui să întărim aceste frontiere prin consolidarea apărării terestre, aeriene şi navale în regiune”, a spus el.
Medvedev, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a ridicat şi problema ameninţării nucleare, spunând că apartenenţa finlandeză şi suedeză la NATO ar însemna că „nu se mai poate vorbi despre vreun statut liber nuclear pentru Marea Baltică, iar echilibrul trebuie restabilit”.
Rusia se învecinează cu statele baltice Estonia şi Letonia, iar enclava rusă Kaliningrad este cuprinsă între Polonia şi Lituania.
Citeşte şi: Rusia ar fi folosit bombe cu dispersie în Harkov. Armele sunt interzise în război