Rusia ameninţă Varşovia: Integritatea teritorială a Ucrainei poate fi ameninţată dinspre Polonia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat vineri că există o retorică ostilă din partea Poloniei care ar putea fi "o sursă de ameninţare", consemnează Reuters.
Filip Stan
06 mai 2022, 19:30
Rusia ameninţă Varşovia: Integritatea teritorială a Ucrainei poate fi ameninţată dinspre Polonia

Polonia a fost printre cele mai vehemente susţinătoare ale unor sancţiuni mai dure ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, după invazia în Ucraina, şi ale înarmării forţelor ucrainene de către NATO, reaminteşte agenţia.

Anna Moskwa, ministrul Mediului din Polonia, a afirmat luni că ţara sa este „mândră să fie pe lista de ţări ostile” a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Peskov a refuzat să confirme că Putin i-a prezentat scuze premierului israelian Naftali Bennett, după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut că Adolf Hitler avea origini evreieşti.

Israelul a reacţionat la afirmaţia lui Lavrov, apreciind că este un neadevăr „de neiertat” prin care se minimizează ororile Holocaustului comis de nazişti împotriva evreilor.

Fost comandant SUA: „Ruşii au ochii pe Republica Moldova, dacă o pot lua, o vor face”
Bennett a declarat joi că Putin şi-a cerut scuze, care au fost acceptate. Prin intermediul lui Peskov, preşedinţia Rusiei a mai apreciat vineri că acuzaţiile potrivit cărora ruşii fură grâu din Ucraina sunt probabil bazate pe informaţii false.

Un oficial al Programului Alimentar Mondial al ONU afirmase mai devreme în cursul zilei că Rusia cară grâu din Ucraina cu camioanele, iar ucrainenii nu pot exporta aproape 25 de milioane de tone de grâu din cauza problemelor de infrastructură cauzate de război şi a blocadei porturilor de la Marea Neagră.

Referitor la furt, Peskov a susţinut că „nu avem nicio informaţie, pare un fals”. Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că nu ştie dacă se va organiza în 9 mai o paradă a victoriei în oraşul ucrainean Mariupol, pentru a comemora victoria Uniunii Sovietice în cel de-al doilea război mondial, însă „va veni momentul” în care se va sărbători ziua victoriei în portul respectiv de la Marea Azov.

Forţele ruse susţin că au ocupat Mariupolul, deşi ucrainenii rezistă în combinatul siderurgic Azovstal din localitate.

Tot printr-un purtător de cuvânt, ministerul de externe de la Moscova a asigurat că Rusia nu va folosi în Ucraina arme nucleare. Aleksei Zaiţev a declarat presei că o astfel de decizie, discutată public în Occident, nu este aplicabilă „operaţiunii militare speciale” – denumirea folosită oficial în Rusia pentru invazia în Ucraina.

Zelenski nu acceptă federalizarea Ucrainei: „Am fost ales ca preşedinte al Ucrainei, nu ca preşedinte al unui stat ucrainean în miniatură”
Directorul CIA (Agenţia Centrală de Informaţii, serviciu de informaţii externe al Statelor Unite) William Burns declarase luna trecută că, având în vedere înfrângerile suferite de ruşi în Ucraina, „nimeni dintre noi nu poate trata cu uşurinţă ameninţarea reprezentată de o posibilă recurgere la arme nucleare tactice sau arme nucleare de putere redusă”.

„Faptul că există o retorică foarte, foarte ostilă venită din Polonia în ultimele luni … că integritatea teritorială a Ucrainei poate fi amenințată dinspre Polonia – acestea sunt, de asemenea, fapte evidente”, a spus el, potrivit Sky News.

Comentariile par să fie contrazise de sprijinul militar pe care Polonia îl acordă Ucrainei, căreia i-a livrat peste 200 de tancuri.

În declarațiile sale, Peskov a evitat, de asemenea, să răspundă la întrebările dacă o paradă pentru a marca Ziua Victoriei va avea loc la Mariupol, așa cum au apărut informații.

Kremlinul neagă că trupele ruse au luat cu asalt oţelăria Azovstal, respectând ordinul lui Putin, şi susţine că au fost deschise coridoare umanitare

Kremlinul a negat că trupele ruse au luat cu asalt oţelăria Azovstal din oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, unde soldaţi şi civili ucraineni sunt blocaţi, respectând astfel ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin de a nu lua cu asalt combinatul siderurgic. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a mai precizat că în acel punct sunt deschise joi coridoare umanitare, relatează Reuters.

Întrebat dacă o afirmaţie a unui oficial ucrainean de rang înalt potrivit căreia trupele ruse au pătruns pe teritoriul oţelăriei este adevărată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că există un ordin anterior al preşedintelui Vladimir Putin de a nu lua cu asalt oţelăria.

În schimb, Putin a apărut în cadrul televiziunii naţionale pe 21 aprilie în timp ce îi transmitea ministrului rus al Apărării să sigileze combinatul siderurgic, astfel încât nici măcar ”o muscă să nu poată trece prin el”.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce a pățit o româncă atunci când a ajuns la hotelul de 5 stele din Turcia. A plătit 3260 de euro pentru all inclusive, dar vacanța s-a transformat într-un coșmar: ”Nu mai ai ce să mănânci”
Capital.ro
Statul a efectuat plățile. Ultimii bani, trimiși pe 30 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
TAXĂ DE 464 DE LEI pentru acești români. Dacă nu o achiți, nu vei putea face asta!
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan nu mai pot continua. Acesta este sfârșitul
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
CUTREMUR în SHWOBIZ! Alex Bodi și Ema Uta s-au ÎMPĂCAT?! Avem dovada incontestabilă că petrec iar clipe fierbinți împreună! FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România. Un pacient din Mureș a fost internat cu encefalită virală acută
Capital.ro
UE a dat ordin. Cadourile devin complet interzisă. Nimeni nu le va mai primi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
El conducea mașina care l-a ucis pe băiețelul de 9 ani, în Pantelimon! Camera de bord a surprins momentul
substantial.ro
Ministerul rus de Externe acuză YouTube de cenzură la ordinul Statelor Unite
MediaFlux
ARMATA ROMÂNĂ face RECRUTĂRI! Cine sunt cei VIZAȚI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?