Rusia, ameninţare voalată privind armele nucleare: Nu „în acest stadiu” al conflictului

Strategia nucleară oficială a Rusiei stipulează că armele nucleare pot fi folosite doar ca un răspuns la un atac echivalent din partea unei puteri străine sau a unei agresiuni cu arme convenționale care pune în pericol „însăși existența” statului rus.
Filip Stan
19 apr. 2022, 16:31
Rusia, ameninţare voalată privind armele nucleare: Nu

Rusia îşi etalează la fiecare discurs arsenalul nuclear. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marți că Moscova nu intenționează să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina „în acest stadiu” al conflictului, relatează Kommersant.

Lavrov a făcut declarația în cadrul unui interviu acordat televiziunii India Today, afirmând că „în acest stadiu, luăm în considerare doar opțiunea armelor convenționale” când a fost întrebat cu privire la subiect.

Comentariul șefului diplomației ruse a venit după ce la sfârșitul săptămânii trecute William Burns, directorul CIA, a avertizat că Rusia ar putea recurge la utilizarea unor arme nucleare tactice în Ucraina dacă forțele sale convenționale vor continua să întâmpine probleme.

Burns a afirmat însă că deocamdată nu există semne că Rusia s-ar pregăti pentru o astfel de mutare.

Deși strategia nucleară oficială a Rusiei stipulează că armele nucleare pot fi folosite doar ca un răspuns la un atac echivalent din partea unei puteri străine sau a unei agresiuni cu arme convenționale care pune în pericol „însăși existența” statului rus, Moscova a trimis mesaje contradictorii în acest sens.

Cât câștigă cei 1.500 de mercenari români care luptă pe frontul din Ucraina. Şi-au dat demisiile din armată și au plecat la război
Rusia spune că n-are de gând să folosească arme nucleare, dar amintește constant de ele. Încă de pe 27 februarie, când devenea aparent că forțele militare trimise în Ucraina nu vor fi capabile să își atingă rapid obiectivele trasate în primele zile ale invaziei, președintele Vladimir Putin a ordonat punerea în „alertă maximă” a forțelor de descurajare nucleară ale țării.

Ordinul transmis în timpul unei întruniri televizate cu comandanții forțelor armate rusești a părut să îl ia prin surprindere inclusiv pe ministrul Apărării Serghei Șoigu, capturi de ecran cu reacția acestuia în momentul transmiterii ordinului viralizându-se pe platformele social media.

Mass-media rusă de stat a început aproape imediat să vorbească despre posibilitatea utilizării armelor nucleare, punând în direct întrebări precum „Ce rost are această lume, dacă Rusia nu este în ea?”.

Dmitri Medvedev, fostul premier și președinte al Rusiei ce ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, declara pe 26 martie că Rusia își rezervă dreptul de a folosi armele nucleare chiar și împotriva unui inamic care folosește doar arme convenționale.

Rusia pregătește un asalt nimicitor în Ucraina. Avertismentul lui Serghei Lavrov

Câteva zile mai târziu însă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului dădea asigurări că Rusia nu intenționează să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina, subliniind că nimeni nu se gândește la acest lucru la Moscova.

Însă pe 14 aprilie Rusia amintea din nou de arsenalul său nuclear, cel mai mare din lume, afirmând că nu se mai poate discuta despre o Mare Baltică fără arme nucleare în contextul discuțiilor privind intrarea Finlandei și a Suediei în NATO.

„Nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă fără arme nucleare pentru Baltică – echilibrul trebuie restabilit”, declara Dmitri Medvedev, unul dintre aliații apropiați ai președintelui Vladimir Putin, la momentul respectiv.

Pe 25 februarie, la doar o zi după declanșarea invaziei din Ucraina, Moscova amenința cele două țări cu „repercusiuni militare grave” dacă încearcă să adere la Alianța Nord-Atlantică.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Amănunte bizare despre atacatorul lui Trump. Ce avea în telefon
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Asociația de proprietari decide. Lege pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'