Rusia anunţă că întrerupe negocierile de pace cu Ucraina, din cauza atacului din Kursk. Mii de persoane vor fi evacuate din zonă

Rusia a decis să suspende negocieri de pace cu Ucraina, din cauza incursiunii continue a forţelor ucrainene pe teritoriul rus, anunţă miercuri Ministerul rus de Externe. De asemenea, autorităţile din regiunea Kursk din Rusia au decis să evacueze populaţia din districtul Gluşkov, a anunțat guvernatorul interimar Aleksei Smirnov, pe fondul avansului continuu al forţelor ucrainene în regiunea de frontieră.
Alina Costache
15 aug. 2024, 10:01
Rusia anunţă că întrerupe negocierile de pace cu Ucraina, din cauza atacului din Kursk. Mii de persoane vor fi evacuate din zonă

Problema negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina a fost ”pusă în aşteptare” în urma atacurilor Kievului în regiunea rusă Kursk, a anunţat într-o conferinţă de presă consacrată ”crimelor regomului de la Kiev”, ambasadorul itinerant de la Ministerul rus de Externe Rodion Miroşnik. El a denunţat ”acţiuni teroriste”.

”Purtarea de negocieri cu un adversar absolut neadecvat azi este pur şi simplu contra naturii”, a declarat Rodion Miroşnik.

Autorităţile din regiunea Kursk din Rusia au decis să evacueze populaţia din districtul Gluşkov, a declarat miercuri seara guvernatorul interimar Aleksei Smirnov, pe fondul avansului continuu al forţelor ucrainene în regiunea de frontieră, relatează Reuters.

Districtul se învecinează direct cu Ucraina şi are o populaţie de aproximativ 20.000 de persoane, iar Smirnov a declarat pe Telegram că poliţia şi alte organisme de stat vor coordona procesul de evacuare.

Ucraina a declarat miercuri că invazia sa transfrontalieră a avansat cu unul până la doi kilometri în regiunea Kursk de la începutul zilei şi că trupele sale au alungat forţele Moscovei din oraşul de frontieră Sudja.

Oficialii ruşi au declarat că aproape 200.000 de persoane au fost evacuate în urma incursiunii ucrainene.

 

Cum motivează Ucraina atacurile din Kursk

Ucraina a declarat miercuri că face „progrese bune” în regiunea Kursk de la graniţa cu Rusia şi a afirmat că doreşte să creeze o „zonă tampon” pentru a se proteja de bombardamente, precum şi „coridoare umanitare” pentru a ajuta civilii ruşi.

La 6 august, forţele Kievului au pătruns în regiune, surprinzând trupele ruse cu garda jos şi efectuând cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Continuăm să avansăm în regiunea Kursk. De la începutul zilei, am parcurs între unul şi doi kilometri în diferite zone”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, relatând totodată că „«peste 100 de soldaţi ruşi au fost capturaţi” miercuri.

Seara, el a repetat că militarii ucraineni fac „progrese bune”. „Ne atingem obiectivul strategic”.

În a opta zi de atac, armata rusă a declarat că a zădărnicit „încercările” grupurilor mobile ucrainene de a pătrunde în adâncime în apropierea a cinci localităţi din regiunea Kursk, dintre care una, Levchinka, se află la 35 km de Ucraina.

Sprijinită de avioane, drone şi artilerie, aceasta a afirmat că a provocat pierderi grele ucrainenilor.

De asemenea, a difuzat imagini cu cinci persoane prezentate drept soldaţi ucraineni luaţi prizonieri şi alte imagini cu patru cadavre de soldaţi.

Guvernatorul regiunii Kursk, unde peste 120.000 de persoane au fost deja evacuate în ultimele zile, a anunţat miercuri seară că a fost evacuat încă un district, Glushkovski.

La rândul lor, forţele ucrainene au folosit drone cu rază lungă de acţiune pentru a ţinti patru aerodromuri din centrul şi vestul Rusiei – Kursk, Voronej, Savasleika şi Borissoglebsk, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate de la Kiev.

Ministrul ucrainean de Interne, Igor Klymenko, a explicat că Ucraina încearcă să creeze o „zonă tampon” în regiunea Kursk pentru a-şi proteja populaţia de frontieră de bombardamentele ruseşti.

În luna mai, Vladimir Putin a prezentat, de asemenea, ofensiva Kremlinului împotriva regiunii ucrainene Harkov (nord-est) drept o măsură menită să creeze o „zonă tampon” pentru a opri, în cele din urmă fără succes, atacurile ucrainene în regiunile de frontieră ale Rusiei.

În regiunea rusă Belgorod, vecină cu Kursk, starea de urgenţă a fost declarată miercuri din cauza bombardamentelor ucrainene. Evacuarea a 11.000 de persoane a fost anunţată luni seara.

Cel puţin 12 civili au fost ucişi şi peste o sută au fost răniţi de la începutul ofensivei ucrainene, au anunţat luni autorităţile din regiunea Kursk, fără a furniza de atunci noi cifre.

Potrivit calculelor efectuate marţi de AFP pe baza surselor ruseşti transmise de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american, trupele ucrainene au avansat 800 de km2 în această regiune.

DailyBusiness
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Ce simptome tăcute are cancerul de pancreas. Medicul Mircea Beuran a dezvăluit tot ce trebuie să știi
Capital.ro
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Banii vin pe card! Cine trebuie să-și verifice conturile
Adevarul
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Alimentul folosit zilnic, care se strică imediat. Cum îl salvăm. Trucuri ingenioase, testate
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”
Cancan.ro
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de terenuri. Avizul pe care trebuie să-l obțineți obligatoriu
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Descoperirea unei rețele de asasini minori în Europa: un cuplu suedez și fiul lor arestați
MediaFlux
750 de LEI GRATIS de la STAT! CERERILE se depun până pe 31 DECEMBRIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Electrificarea forţată face noi victime. De ce concediază Ford mii de angajaţi