Rusia anunţă că întrerupe negocierile de pace cu Ucraina, din cauza atacului din Kursk. Mii de persoane vor fi evacuate din zonă

Rusia a decis să suspende negocieri de pace cu Ucraina, din cauza incursiunii continue a forţelor ucrainene pe teritoriul rus, anunţă miercuri Ministerul rus de Externe. De asemenea, autorităţile din regiunea Kursk din Rusia au decis să evacueze populaţia din districtul Gluşkov, a anunțat guvernatorul interimar Aleksei Smirnov, pe fondul avansului continuu al forţelor ucrainene în regiunea de frontieră.
Alina Costache
15 aug. 2024, 10:01
Rusia anunţă că întrerupe negocierile de pace cu Ucraina, din cauza atacului din Kursk. Mii de persoane vor fi evacuate din zonă

Problema negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina a fost ”pusă în aşteptare” în urma atacurilor Kievului în regiunea rusă Kursk, a anunţat într-o conferinţă de presă consacrată ”crimelor regomului de la Kiev”, ambasadorul itinerant de la Ministerul rus de Externe Rodion Miroşnik. El a denunţat ”acţiuni teroriste”.

”Purtarea de negocieri cu un adversar absolut neadecvat azi este pur şi simplu contra naturii”, a declarat Rodion Miroşnik.

Autorităţile din regiunea Kursk din Rusia au decis să evacueze populaţia din districtul Gluşkov, a declarat miercuri seara guvernatorul interimar Aleksei Smirnov, pe fondul avansului continuu al forţelor ucrainene în regiunea de frontieră, relatează Reuters.

Districtul se învecinează direct cu Ucraina şi are o populaţie de aproximativ 20.000 de persoane, iar Smirnov a declarat pe Telegram că poliţia şi alte organisme de stat vor coordona procesul de evacuare.

Ucraina a declarat miercuri că invazia sa transfrontalieră a avansat cu unul până la doi kilometri în regiunea Kursk de la începutul zilei şi că trupele sale au alungat forţele Moscovei din oraşul de frontieră Sudja.

Oficialii ruşi au declarat că aproape 200.000 de persoane au fost evacuate în urma incursiunii ucrainene.

 

Cum motivează Ucraina atacurile din Kursk

Ucraina a declarat miercuri că face „progrese bune” în regiunea Kursk de la graniţa cu Rusia şi a afirmat că doreşte să creeze o „zonă tampon” pentru a se proteja de bombardamente, precum şi „coridoare umanitare” pentru a ajuta civilii ruşi.

La 6 august, forţele Kievului au pătruns în regiune, surprinzând trupele ruse cu garda jos şi efectuând cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Continuăm să avansăm în regiunea Kursk. De la începutul zilei, am parcurs între unul şi doi kilometri în diferite zone”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, relatând totodată că „«peste 100 de soldaţi ruşi au fost capturaţi” miercuri.

Seara, el a repetat că militarii ucraineni fac „progrese bune”. „Ne atingem obiectivul strategic”.

În a opta zi de atac, armata rusă a declarat că a zădărnicit „încercările” grupurilor mobile ucrainene de a pătrunde în adâncime în apropierea a cinci localităţi din regiunea Kursk, dintre care una, Levchinka, se află la 35 km de Ucraina.

Sprijinită de avioane, drone şi artilerie, aceasta a afirmat că a provocat pierderi grele ucrainenilor.

De asemenea, a difuzat imagini cu cinci persoane prezentate drept soldaţi ucraineni luaţi prizonieri şi alte imagini cu patru cadavre de soldaţi.

Guvernatorul regiunii Kursk, unde peste 120.000 de persoane au fost deja evacuate în ultimele zile, a anunţat miercuri seară că a fost evacuat încă un district, Glushkovski.

La rândul lor, forţele ucrainene au folosit drone cu rază lungă de acţiune pentru a ţinti patru aerodromuri din centrul şi vestul Rusiei – Kursk, Voronej, Savasleika şi Borissoglebsk, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate de la Kiev.

Ministrul ucrainean de Interne, Igor Klymenko, a explicat că Ucraina încearcă să creeze o „zonă tampon” în regiunea Kursk pentru a-şi proteja populaţia de frontieră de bombardamentele ruseşti.

În luna mai, Vladimir Putin a prezentat, de asemenea, ofensiva Kremlinului împotriva regiunii ucrainene Harkov (nord-est) drept o măsură menită să creeze o „zonă tampon” pentru a opri, în cele din urmă fără succes, atacurile ucrainene în regiunile de frontieră ale Rusiei.

În regiunea rusă Belgorod, vecină cu Kursk, starea de urgenţă a fost declarată miercuri din cauza bombardamentelor ucrainene. Evacuarea a 11.000 de persoane a fost anunţată luni seara.

Cel puţin 12 civili au fost ucişi şi peste o sută au fost răniţi de la începutul ofensivei ucrainene, au anunţat luni autorităţile din regiunea Kursk, fără a furniza de atunci noi cifre.

Potrivit calculelor efectuate marţi de AFP pe baza surselor ruseşti transmise de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american, trupele ucrainene au avansat 800 de km2 în această regiune.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Moștenirea lui Ceaușescu, reabilitată din banii PNRR cu tehnologie de ultimă generație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Orașele din România în care sunt anunțate ninsori pe 1 Mai, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri trebuie să declare tot la Primărie. E lege. Amendă 1.500 de lei dacă nu faci asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Noi reguli în Codul Rutier! Cei care circulă cu trotineta sau bicicleta vor fi, și ei, testați pentru consumul de alcool și de substanțe interzise
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul