Rusia anunţă că întrerupe negocierile de pace cu Ucraina, din cauza atacului din Kursk. Mii de persoane vor fi evacuate din zonă

Rusia a decis să suspende negocieri de pace cu Ucraina, din cauza incursiunii continue a forţelor ucrainene pe teritoriul rus, anunţă miercuri Ministerul rus de Externe. De asemenea, autorităţile din regiunea Kursk din Rusia au decis să evacueze populaţia din districtul Gluşkov, a anunțat guvernatorul interimar Aleksei Smirnov, pe fondul avansului continuu al forţelor ucrainene în regiunea de frontieră.
Alina Costache
15 aug. 2024, 10:01
Rusia anunţă că întrerupe negocierile de pace cu Ucraina, din cauza atacului din Kursk. Mii de persoane vor fi evacuate din zonă

Problema negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina a fost ”pusă în aşteptare” în urma atacurilor Kievului în regiunea rusă Kursk, a anunţat într-o conferinţă de presă consacrată ”crimelor regomului de la Kiev”, ambasadorul itinerant de la Ministerul rus de Externe Rodion Miroşnik. El a denunţat ”acţiuni teroriste”.

”Purtarea de negocieri cu un adversar absolut neadecvat azi este pur şi simplu contra naturii”, a declarat Rodion Miroşnik.

Autorităţile din regiunea Kursk din Rusia au decis să evacueze populaţia din districtul Gluşkov, a declarat miercuri seara guvernatorul interimar Aleksei Smirnov, pe fondul avansului continuu al forţelor ucrainene în regiunea de frontieră, relatează Reuters.

Districtul se învecinează direct cu Ucraina şi are o populaţie de aproximativ 20.000 de persoane, iar Smirnov a declarat pe Telegram că poliţia şi alte organisme de stat vor coordona procesul de evacuare.

Ucraina a declarat miercuri că invazia sa transfrontalieră a avansat cu unul până la doi kilometri în regiunea Kursk de la începutul zilei şi că trupele sale au alungat forţele Moscovei din oraşul de frontieră Sudja.

Oficialii ruşi au declarat că aproape 200.000 de persoane au fost evacuate în urma incursiunii ucrainene.

 

Cum motivează Ucraina atacurile din Kursk

Ucraina a declarat miercuri că face „progrese bune” în regiunea Kursk de la graniţa cu Rusia şi a afirmat că doreşte să creeze o „zonă tampon” pentru a se proteja de bombardamente, precum şi „coridoare umanitare” pentru a ajuta civilii ruşi.

La 6 august, forţele Kievului au pătruns în regiune, surprinzând trupele ruse cu garda jos şi efectuând cea mai mare incursiune a unei armate străine pe teritoriul rus de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Continuăm să avansăm în regiunea Kursk. De la începutul zilei, am parcurs între unul şi doi kilometri în diferite zone”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, relatând totodată că „«peste 100 de soldaţi ruşi au fost capturaţi” miercuri.

Seara, el a repetat că militarii ucraineni fac „progrese bune”. „Ne atingem obiectivul strategic”.

În a opta zi de atac, armata rusă a declarat că a zădărnicit „încercările” grupurilor mobile ucrainene de a pătrunde în adâncime în apropierea a cinci localităţi din regiunea Kursk, dintre care una, Levchinka, se află la 35 km de Ucraina.

Sprijinită de avioane, drone şi artilerie, aceasta a afirmat că a provocat pierderi grele ucrainenilor.

De asemenea, a difuzat imagini cu cinci persoane prezentate drept soldaţi ucraineni luaţi prizonieri şi alte imagini cu patru cadavre de soldaţi.

Guvernatorul regiunii Kursk, unde peste 120.000 de persoane au fost deja evacuate în ultimele zile, a anunţat miercuri seară că a fost evacuat încă un district, Glushkovski.

La rândul lor, forţele ucrainene au folosit drone cu rază lungă de acţiune pentru a ţinti patru aerodromuri din centrul şi vestul Rusiei – Kursk, Voronej, Savasleika şi Borissoglebsk, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de securitate de la Kiev.

Ministrul ucrainean de Interne, Igor Klymenko, a explicat că Ucraina încearcă să creeze o „zonă tampon” în regiunea Kursk pentru a-şi proteja populaţia de frontieră de bombardamentele ruseşti.

În luna mai, Vladimir Putin a prezentat, de asemenea, ofensiva Kremlinului împotriva regiunii ucrainene Harkov (nord-est) drept o măsură menită să creeze o „zonă tampon” pentru a opri, în cele din urmă fără succes, atacurile ucrainene în regiunile de frontieră ale Rusiei.

În regiunea rusă Belgorod, vecină cu Kursk, starea de urgenţă a fost declarată miercuri din cauza bombardamentelor ucrainene. Evacuarea a 11.000 de persoane a fost anunţată luni seara.

Cel puţin 12 civili au fost ucişi şi peste o sută au fost răniţi de la începutul ofensivei ucrainene, au anunţat luni autorităţile din regiunea Kursk, fără a furniza de atunci noi cifre.

Potrivit calculelor efectuate marţi de AFP pe baza surselor ruseşti transmise de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american, trupele ucrainene au avansat 800 de km2 în această regiune.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Vești proaste pentru românii care stau la bloc sau la curte. Amenda e destul de mare
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)