„Au spus că nu vor dezarma, că nici nu se poate vorbi despre asta”, a declarat Svetlana Maximova, unul dintre membrii delegaţiei Rusiei la Phenian.
Kazbek Taisaiev, un alt parlamentar rus, a precizat că „nord-coreenii nu vor război, vor să trăiască în normalitate, dar dacă există o ameninţare din partea Statelor Unite, atunci sunt pregătiţi din punct de vedere moral pentru un război”.
Între timp, regimul Kim Jong-Un a organizat un miting şi un foc de artificii la Phenian, pentru a sărbători completarea arsenalului nuclear, după cea mai recentă lansare a unei noi rachete balistice intercontinentale.
Potrivit presei nord-coreene, citată de site-ul agenţiei Yonhap, militari şi cetăţeni s-au adunat, vineri, pentru a marca finalizarea statutului de „forţă nucleară de stat”, după testarea cu succes a rachetei Hwasong-15, potrivit Mediafax.
Citeşte şi Nouă ţări vor să organizeze o reuniune pe tema drepturilor omului în Coreea de Nord
În timpul discursurilor festive, oficiali importanţi din cadrul partidului şi din conducerea militară au susţinut că testarea cu succes a noii rachete balistice avansează poziţia strategică a Coreei de Nord la cel mai înalt nivel. „Nimeni nu poate încălca drepturile noastre la suveranitate, la supravieţuire şi la dezvoltare, pe măsură ce am finalizat arsenalul nuclear de stat”, a declarat Pak Kwang-Ho, vicepreşedintele comitetului central al Partidului Muncitoresc nord-coreean.
Coreea de Nord a anunţat, miercuri, că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Racheta ar fi atins o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri – de peste zece ori mai mare decât cea a Staţiei Spaţiale Internaţionale – şi ar fi parcurs o distanţă de 950 de kilometri, în 53 de minute.
Potrivit unor experţi americani şi sud-coreeni, racheta Hwasong-15 poate zbura peste 13.000 de kilometri şi implicit are capacitatea să ajungă în Statele Unite ale Americii.