SUA examinează o posibilă furnizare de sisteme antiaeriene aliaţilor NATO din estul Europei, în contextul temerilor că Rusia ar putea lua în considerare raiduri cu rachete sau cu avioane de atac asupra flancului estic al NATO, afirmă un oficial de la Washington citat luni de postul CNN.
”SUA iau în considerare o serie de capabilităţi”, afirmă oficialul, neprecizat de CNN.
Încă nu există un plan precis, adaugă acesta, dar ideea are la bază temerea că rachete sau avioane ruse ar putea ataca deliberat ţinte în interiorul teritoriului NATO dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, decide că anumite ţări reprezintă un risc pentru invazia rusă în Ucraina din cauza sprijinului acordat acesteia din urmă.
De asemenea, dată fiind proximitatea spaţiului aerian, o altă preocupare a SUA este legată de riscul unor lovituri neintenţionate ale Rusiei în spaţiul aerian al Alianţei. O linie specială de comunicare între SUA şi Moscova pentru prevenirea unor astfel de incidente a fost deja stabilită, dar există în acelaşi timp sentimentul că este nevoie de o umbrelă antiaeriană.
Rusia a întocmit o listă a ţărilor care nu-i sunt prietene. Atenţie, România se află printre ele, vom avea parte de sancţiuni
Dată fiind natura strict defensivă a unor astfel de sisteme, SUA ar urma să sublinieze că Rusia nu are de ce să se teamă. Cele mai probabile sisteme antiaeriene care ar putea fi desfăşurate de SUA sunt Patriot şi THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), care au fost folosite cu succes în Orientul Mijlociu împotriva rachetelor balistice.
Conform Pentagonului, de la începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, Rusia a lansat asupra acestei ţări peste 625 de rachete.
Numărul refugiaţilor care fug din Ucraina este de aşteptat să ajungă la 1,5 milioane luni, în timp ce atacul Rusiei asupra acestei ţări continuă, în cea de-a 12-a zi a invaziei. Totodată, Ucraina face presiuni pentru a primi noi ajutoare din partea Occidentului, printre care mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi arme pentru Kiev.
Forţele armate ruse vor lansa atacuri împotriva întreprinderilor din industria de apărare ”în cadrul îndeplinirii obiectivelor” a ceea ce partea rusă numeşte ”demilitarizarea Ucrainei”, au anunţat duminică agenţiile de presă ruseşti.
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis duminică şefului statului francez Emmanuel Macron că-şi „va atinge obiectivele” în Ucraina, „fie prin negocieri, fie prin război”, a anunţat Palatul Elysee, la încheierea unei convorbiri telefonice de o oră şi 45 de minute între cei doi şefi de stat, transmite AFP.