Statele Unite ”nu trebuie să-și facă iluzia că Rusia se agață cu ambele mâini de relațiile diplomatice cu această țară”, a declarat Riabkov.
Moscova a descris relațiile cu Statele Unite ca fiind ”sub zero” din cauza ajutorului militar și financiar acordat de SUA Ucrainei în războiul care se apropie de-acum de sfârșitul celui de-al doilea an, scrie News.ro.
Riabkov a precizat că Rusia, care a trimis forțe în Ucraina în februarie 2022 în ceea ce a numit o ”operațiune militară specială”, nu va fi cea care va iniția o rupere a relațiilor diplomatice, dar o astfel de ruptură ar putea fi provocată de o varietate de factori.
„Declanșatorul ar putea fi confiscarea activelor, o nouă escaladare militară, multe alte lucruri. Nu aș intra aici în previziuni negative”, a spus diplomatul, adăugând că Moscova este ”pregătită pentru orice scenariu”.
Unii politicieni occidentali îndeamnă ca activele rusești înghețate, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, să fie date Ucrainei pentru a ajuta la reconstrucția economiei sale distruse de război.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că orice astfel de mișcare ar da o lovitură serioasă sistemului financiar global.
El a amenințat că Rusia ”nu va părăsi niciodată în pace” o țară care i-a confiscat activele și că, într-un astfel de scenariu, ar analiza ce active occidentale ar putea confisca ca represalii.
Rusia a ripostat în diverse moduri la sancțiunile occidentale menite să o pedepsească pentru războiul din Ucraina și să îi împiedice capacitatea de a se finanța.
Săptămâna aceasta, președintele Vladimir Putin a ordonat ca două concerne europene, Wintershall Dea și OMV, să fie lăsate fără participațiile de mai multe miliarde de dolari în proiecte din domeniul gazelor în zona arctică rusă, potrivit Profit.ro.