‘Cred că astfel de acțiuni ar fi devastatoare pentru relațiile noastre bilaterale’, a avertizat șeful diplomației ruse. Lavrov a spus că știe de recomandarea unei comisii a Parlamentului European privind susținerea financiară a forțelor antiguvernamentale în Federația Rusă, dar că aceasta nu are caracter juridic obligatoriu. ‘Să vedem cum va acționa Comisia Europeană. Sperăm să existe oameni rezonabili acolo’, a adăugat Lavrov.
Dar acesta nu este singurul exemplu de amestec în afacerile interne pe calea finanțării celor care se opun guvernului în exercițiu, a afirmat Lavrov, invocând legea recent promulgată de președintele american Barack Obama cu privire la sprijinirea libertății presei în Ucraina, în care există o secțiune ce vizează Federația Rusă, formulată în același spirit, și care prevede alocarea a aproximativ 60 milioane de dolari (forțelor ruse de opoziție).
Citeşte şi Serghei Lavrov: Remarcăm aspiraţia României spre o dezvoltare deplină a relaţiilor cu Rusia
‘I-am avertizat pe omologii noștri că nu vom accepta astfel de acțiuni’, a afirmat Lavrov, reiterând că aceste acțiuni ar putea fi devastatoare pentru relațiile bilaterale ruso-americane.
După o perioadă de tensiuni între Moscova și Washington ca urmare a rolului Rusiei în criza ucraineană, recenta vizită a secretarului de stat american John Kerry (la 12 mai) la Soci, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și cu ministrul de externe Serghei Lavrov, a fost văzută de Kremlin ca semnul unei posibile destinderi în relațiile dintre cele două țări.
După cum a relatat CNN, la întâlnirea dintre Kerry și Putin a fost ‘spartă gheața’, dar în față e un drum lung de parcurs pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale.