O declarație în acest sens a fost făcută joi de ambasadorul Federației Ruse la Alianța Nord-Atlantică, Aleksandr Grușko, într-un comentariu cu privire la reuniunea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC), care a abordat miercuri conflictul din Ucraina și împlinirea unui an de la alipirea Crimeii la Federația Rusă.
‘Noi am punctat pericolul reprezentat de livrările de arme către Ucraina și furnizarea de asistență militară (Kievului). Aceasta contravine acordurilor de la Minsk și creează doar iluzia unei rezolvări a crizei (ucrainene) pe cale militară’, a spus el.
Citeşte şi Diplomaţia rusă: Instalarea de arme nucleare în Crimeea este posibilă
Potrivit diplomatului rus, toți participanții la reuniune au recunoscut că situația din Ucraina poate fi rezolvată doar prin mijloace politice, în baza acordurilor de la Minsk. ‘Nu există și nu poate exista o soluție militară. O altă întrebare este dacă sunt toți pregătiți să contribuie la aceasta nu cu vorbe, ci cu fapte’, a menționat Grușko, citat de Agerpres.
Citeşte şi Rusia vrea un nou Tratat privind Forţele Armate Convenţionale care să ţină cont de interesele ei
‘Țările din Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic nu au contestat argumentele Federației Ruse despre faptul că voința de alipire a populației din Crimeea la Rusia a fost în conformitate cu legislația internațională’, a declarat ambasadorul Rusiei la NATO, citat de TASS.
Autoritățile ucrainene și Occidentul nu recunosc legitimitatea referendumului organizat la 16 martie 2014 în Crimeea și denunță anexarea peninsulei de către Rusia.