”Marea Mediterană este un butoi cu pulbere. Este de ajuns o scânteie ca focul să izbucnească şi el se poate răspândi nu numai în statele apropiate, ci şi în alte regiuni ale lumii. Amintesc că Marea Mediterană se află în apropiere de graniţele Federaţiei Ruse”, a declarat ministrul adjunct rus al apărării Anatoli Antonov, citat de RIA Novosti.
El a ţinut să sublinieze totodată că una din ţările participante la testele de rachetă este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, referirea ministrului rus vizând Statele Unite, unul din cele cinci state membre permanente în organismul de securitate al Naţiunilor Unite, alături de Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa.
Ministerul rus al Apărării, care a trimis mai multe nave în Mediterana în ultimele zile, cu scopul de a supraveghea pregătirile pentru o posibilă intervenţie militară împotriva Damascului, a anunţat marţi dimineaţa că a detectat lansarea a două rachete balistice trase ‘dinspre partea centrală a Mediteranei către coasta de est’.
Ministerul israelian al Apărării a recunoscut, ulterior, că Israelul a efectuat împreună cu SUA un test cu o rachetă-ţintă de tip Anchor, în contextul în care statul evreu anunţa săptămâna trecută mobilizarea sistemului de interceptare antirachetă la Tel Aviv, cu scopul de a se apăra în cazul unei eventuale extinderi a conflictului sirian.
În urma testelor din Mediterana, postul de Comandament central al Statului Major general rus şi Centrul de control al trupelor aerospaţiale ruse au fost puse în stare de alertă întărită, după cum a anunţat marţi ministrul adjunct rus al apărării Anatoli Antonov.
Totodată, canalul libanez de televiziune Al-Manar a informat miercuri că marea navă rusească de debarcare ”Novocerkask” a fost trimisă în Mediterana pentru a îndeplini misiuni de luptă. În Mediterana sunt deja desfăşurate, potrivit Ministerului rus al Apărării, nava de pază ”Neustraşimîi” şi marile nave de debarcare ”Şabalin”, ”Admiral Nevelski” şi ”Peresvet”. Grupul naval include, de asemenea, nava antisubmarin ”Admiral Panteleev” şi crucişătoarele lansatoare de rachete ”Moskva” şi ”Variag”.