Helsinki şi Stockholmul reflectează să adere la NATO din cauza ofensivei militare ruse în Ucraina. ”Să fie membre NATO nu le va consolida securitatea naţională. De facto, (Finlanda şi Suedia) se vor afla în prima linie NATO”, apreciază ea.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, numărul doi în Consiliul rus de Securitate, a ameninţat că, dacă Finlanda şi Suedia aderă la NATO, Rusia îşi va consolida mijloacele militare – nucleare – la Marea Baltică şi în apropierea Scandinaviei.
Rusia ameninţă cu arme nucleare dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO: „Echilibrul trebuie restabilit”
Finlanda, care are o frontieră de 1.300 de kilometri cu Rusia, urmează să decidă ”în câteva săptămâni” dacă va candida la aderarea la NATO, a anunţat premierul Sanna Marin.
Suedia nu exclude, la rândul său, să adere la blocul militar occidental, însă pare mai reţinută decât vecina sa.
Rusia consideră NATO drept o ameninţare, iar ofensiva rusă în Ucraina a fost justificată de către Kremlin prin ambiţiile atlantiste ale Kievului şi susţinerea politică şi militară pe care Occidentul o acordă acestei ţări vecine a Rusiei.
Dmitri Medvedev avertizează NATO că Rusia îşi va întări apărarea în regiunea baltică, inclusiv cu arme nucleare, dacă Finlanda şi Suedia se alătură alianţei militare
Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Putin, a avertizat, joi, NATO că, dacă Suedia şi Finlanda se alătură alianţei militare conduse de Statele Unite, atunci Rusia va trebui să îşi întărească apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare. Astfel, Medvedev a precizat că ”nu se mai poate vorbi despre vreun statut de neproliferare pentru regiunea baltică” dacă cele două state aderă la alianţa militară, conform Reuters.
Medvedev a adus în discuţie în mod explicit ameninţarea nucleară, spunând că nu se mai poate vorbi despre o regiune baltică ”cu un statut de neproliferare nucleară” – unde Rusia are exclava Kaliningrad, cuprinsă între Polonia şi Lituania. ”Nu se mai poate vorbi despre vreun statut de neproliferare pentru Marea Baltică – echilibrul trebuie restabilit”, a spus Medvedev, care a fost preşedintele Rusiei în perioada 2008-2012. ”Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă”, a susţinut oficialul rus.
”Dacă mâna noastră este forţată bine… ţineţi cont că nu noi am propus acest lucru”, a adăugat el.