Semnarea acestui Acord cu Uniunea Europeană ‘va pune capăt regimului special, adică unui regim de parteneriat, care a fost aplicat până acum (relaţiilor comerciale) cu Ucraina (…) Vom continua să fim prieteni, să facem comerţ, dar va fi un comerţ (…) fără niciun fel de privilegiu, poate, din contră, cu restricţii’, a declarat Medvedev, citat de agenţia oficială ITAR-TASS.
Ucraina speră să semneze acest acord de asociere cu UE în luna noiembrie, la summitul Parteneriatului Estic, de la Vilnius. Acordul conţine o importantă latură comercială şi este considerat de premierul ucrainean drept un pas în procesul de aderare a ţării la UE. Moscova, care încearcă de mai mulţi ani să convingă Ucraina să renunţe la Europa şi să se integreze în Uniunea Vamală, formată pentru moment din Rusia, Kazahstan şi Belarus, a avertizat deja recent Kievul că va lua contramăsuri, dacă va semna acest acord.
În urma acestor declaraţii, Parlamentul European a cerut Rusiei, la începutul lunii septembrie, să pună capăt presiunilor ‘inacceptabile’ asupra ţărilor din fosta URSS, în special asupra Ucrainei, care caută să se apropie de UE în cadrul ‘Parteneriatului Estic’.
La rândul său, Bruxelles-ul s-a declarat gata să semneze Acordul cu Ucraina, dacă autorităţile de la Kiev fac progrese în privinţa respectării statului de drept şi reconsideră situaţia opozantei şi fostului premier Iulia Timoşenko. Închisă din 2011, ea execută o pedeapsă cu închisoarea de şapte ani pentru abuz de putere, condamnare denunţată însă de UE care suspectează o persecuţie politică.