„Trebuie găsit de urgenţă un succesor demn pentru Kofi Annan”, a declarat ministrul de Externe într-un comunicat.
„Menţinerea unei prezenţe a ONU în ţară este deosebit de importantă în situaţia actuală”, a adăugat el.
Annan şi-a anunţat joi demisia din funcţia de mediator mandatat al ONU şi al Ligii Arabe, explicând că „nu a primit tot sprijinul pe care această cauză îl merită”.
El a făcut aluzie la incapacitatea Consiliului de securitate al ONU de a face presiuni asupra protagoniştilor conflctului sirian şi în primul rând a Damascului, din cauza opoziţiei sistematice a Moscovei şi Beijingului care au blocat trei rezoluţii ale ONU ameninţând cu sancţiuni împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Joi, preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat că demisia lui Kofi Annan este foarte regretabilă şi că nu va descuraja eforturile de a găsi o soluţie diplomatică pentru conflictul din această ţară.
Moscova va considera eforturile lui Kofi Annan vizând deschiderea unui dialog direct între regimul lui Bashar al Assad şi opoziţia siriană drept singurul mijloc de a pune capăt celor 17 luni de violenţe, care au provocat moartea a 20.000 de persoane, potrivit OSDO.
Conform acestui plan, care nu a avut niciun rezultat, Rusia a sprijinit de asemenea un acord privind principiile unei tranziţii în Siria, adoptat la 30 iunie la Geneva de Grupul de acţiune pentru Siria, constituit de Annan. Textul nu conţinea un apel la Assad în vederea renunţării la putere şi a fost respins atât de Damasc cât şi de opoziţia siriană.