Rusia a dezvăluit propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze ”încă de sâmbătă” cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări.
Principalele prevederi ale documentului în primă lectură sunt următoarele:
– exclude extinderea ulterioară a NATO și aderarea Ucrainei la alianță;
– să nu desfășoare armată suplimentară și armament în țările care se aflau în afara Alianţei în mai 1997 (înainte de aderarea țărilor est-europene la alianță) – decât în cazuri excepționale cu acordul Rusiei și al membrilor NATO; (n.r., România a aderat oficial la Alianţă în 2004);
– să abandoneze orice activitate militară NATO în Ucraina, Europa de Est, Transcaucazia, Asia Centrală;
– să nu desfășoare rachete cu rază intermediară și mai scurtă acolo unde pot lovi teritoriul celeilalte părți;
– să nu desfășoare exerciții și alte acțiuni cu mai mult de o brigadă în zona de frontieră convenită, să facă schimb regulat de informații despre exercițiile militare;
– să confirme că părțile nu se consideră oponenți, să consolideze acordul de soluționare pașnică a tuturor disputelor și să se abțină de la folosirea forței;
– să se angajeze să nu creeze condiții care ar putea fi percepute ca o amenințare de către cealaltă parte;
– să creeze linii fierbinți pentru contactele de urgență.
Documentul este redactat în rusă, engleză și franceză. Acordul va intra în vigoare de la data transferului notificărilor de consimțământ de la mai mult de jumătate din statele semnatare.
Aceste documente sunt publicate pe fondul unei acutizări a tensiunilor ruso-occidentale în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva acesteia.
‘‘Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept”, a declarat Serghei Riabkov, viceministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane. Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ”încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie”, anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfăşoare la Geneva.
Conform oficialului rus, date fiind ”lipsa totală de încredere reciprocă” şi politica ”agresivă” a NATO ”în vecinătatea Rusiei”, aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o ‘‘relansare a relaţiei plecând de la o pagină albă”.