Aleksei Navalnîi şi Ilia Iaşin, născuţi în 1976, respectiv 1983, au fost arestaţi după ce au participat, la 5 decembrie 2011, a doua zi după alegerile parlamentare din Rusia, la o manifestaţie autorizată organizată de opoziţie la Moscova pentru a protesta împotriva victoriei în scrutinul legislativ a partidului pro-Kremlin ‘Rusia Unită’.
Ei au fost condamnaţi la 15 zile de închisoare pentru că au refuzat să se supună ordinelor poliţiei, iar recursul lor a fost respins de justiţia rusă. Navalnîi este cunoscut ca militant activ împotriva corupţiei, iar Iaşin conduce mişcarea politică ‘Solidarnost’.
CEDO a hotărât în acest caz că Rusia a adus atingere dreptului celor doi opozanţi ruşi la un proces echitabil. Judecătorii instanţei de la Strasbourg au apreciat, de asemenea, că detenţia şi condamnarea lor au fost ‘disproporţionate’ în comparaţie cu infracţiunea constatată, şi anume participarea la o manifestaţie paşnică şi spontană.
Citeşte şi Vladimir Putin propune amnistie pentru toate persoanele care îşi repatriază capitalurile în Rusia
Curtea Europeană a constatat totodată că arestarea, detenţia şi condamnarea lui Aleksei Navalnîi şi a lui Ilia Iaşin au fost de natură să descurajeze alte persoane de a participa la manifestaţii sau dezbateri politice publice, ‘mai ales că reclamanţii sunt personalităţi publice cunoscute, iar arestarea şi detenţia lor au fost în mod inevitabil mediatizate’.
În consecinţă, CEDO a condamnat Rusia la plata unei sume de 26.000 de euro fiecăruia dintre cei doi reclamanţi pentru prejudicii morale aduse acestora.
Decizia nu este definitivă, autorităţile ruse având la dispoziţie trei luni pentru a solicita o nouă examinare a dosarului de către Marea Cameră a CEDO, în cazul în care instanţa va da curs unei astfel de cereri.