„Lucrăm la un al cincilea pachet de sancțiuni și sunt propuse multe variante noi”, a declarat un înalt diplomat al UE, citat de Reuters. Discuția asupra măsurilor restrictive va avea loc în cadrul unei serii de summit-uri, menite să întărească răspunsul Occidentului la acțiunile Rusiei, a mai subliniat oficialul.
Guvernele UE vor relua discuţia la nivel de miniştri de externe luni, înainte ca Joe Biden să sosească joi la Bruxelles pentru întâlniri în cadrul NATO, precum şi cu UE şi în formatul Grupului celor şapte (G7), inclusiv Japonia.
În acelaşi timp, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a anunţat duminică un acord pe termen lung între Germania şi Qatar pentru furnizarea de energie “fără Putin”. După o întâlnire cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al Thani, Habeck a declarat că a găsit mai mult sprijin decât se aştepta: “Chiar dacă s-ar putea să avem încă nevoie de gaz rusesc anul acesta, în viitor nu va mai fi aşa. Iar acesta este doar începutul”. Acordul bilateral nu se referă doar la livrarea de gaz natural lichefiat din Qatar, ci şi la dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile şi la oferta germană în domeniul măsurilor de creştere a eficienţei energetice.
Din Qatar, ministrul german urma să ajungă în Emiratele Arabe Unite, tot în cadrul eforturilor de eliminare a dependenţei importurile de gaz din Rusia, care până acum reprezentau 55% din achiziţiile germane de combustibili fosili.
După 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, Berlinul a renunţat la darea în exploatare a gazoductului Nord Stream 2, prin care urma să primească şi mai uşor gaz rusesc, şi a început să ia în considerare orice alte opţiuni de asigurare a necesarului energetic.