Ucraina a lansat pe 6 august cel mai mare atac străin asupra Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, pătrunzând în regiunea de frontieră Kursk cu mii de soldaţi susţinuţi de roiuri de drone şi armament greu, inclusiv arme fabricate în Occident.
Iuri Podoliaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană, şi alţi doi bloggeri influenţi – Rybar şi The Two Majors – au declarat că forţele ruse au început o contraofensivă semnificativă în Kursk.
„În regiunea Kursk, armata rusă a lansat acţiuni contraofensive pe flancul vestic al inamicului, reducând zona de control ucraineană din apropierea frontierei de stat”, a declarat bloggerul The Two Majors.
Podoliaka a declarat că forţele ruse au recucerit mai multe sate din vestul fâşiei de teren pe care Ucraina o controla, împingând forţele ucrainene la est de râul Malaia Loknia, la sud de Snagost.
Reuters menţionează că nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.
Informările Ministerului rus al Apărării cu privire la lupte au oferit puţine informaţii şi nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.
În capitala Rusiei, o femeie a murit după ce o dronă ucraineană a lovitul blocul cu 16 etaje în care locuia. Dronele ucrainene au vizat luni noaptea regiunea Moscovei. Atacul a fost cel mai mare de la începutul războiului.
O femeie de 46 de ani a fost ucisă când un UAV a lovit o clădire rezidențială cu 16 etaje, a spus guvernatorul regiunii, potrivit Nexta pe platforma X. Acesta este primul atac în care un cetățean rus își pierde viața în urma unui atac cu UAV în regiunea Moscovei.
Atacurile urmează unei avalanşe de drone lansate de Ucraina la începutul lunii septembrie, care au vizat în principal instalaţiile energetice şi electrice ale Rusiei. Acestea au loc într-un moment critic al războiului, Rusia continuând ofensiva în estul Ucrainei, în timp ce se străduieşte să expulzeze din Kursk forţele Kievului, care au trecut graniţa sa de vest într-o incursiune surpriză în luna august.
Ucraina a făcut presiuni asupra Statelor Unite pentru a obţine permisiunea de a utiliza arme mai puternice, furnizate de Occident, pentru a provoca pagube mai mari în interiorul Rusiei şi pentru a reduce capacitatea Moscovei de a-şi continua atacurile asupra Ucrainei, pe care a invadat-o în februarie 2022.