„Prezenţa forţei de stabilizare internaţională în Afganistan este guvernată de un mandat al Consiliului de Securitate al ONU. Acest mandat este clar. (…) Toată lumea înţelege că la retragerea (acestei forţe), Guvernul afgan trebuie să fie în măsură să apere legea şi să menţină ordinea şi să facă faţă tuturor problemelor legate de securitatea ţării”, a declarat Lavrov.
„Avem dreptul să cerem ca acest mandat, la care noi contribuim, să fie pus în executare înainte ca operaţiunea să se termine”, a continuat el.
După zece ani de prezenţă în Afganistan, forţa armată a NATO, care susţine Guvernul de la Kabul, nu a putut învinge definitiv insurecţia condusă de talibani, în pofida celor 130.000 de militari mobilizaţi pe teren.
Atentă să evite un blocaj, la fel de previzibil pe cât de costisitor, coaliţia condusă de Statele Unite a decis să îşi retragă trupele de luptă până la sfârşitul lui 2014. Ea asigură de acum formarea forţelor de securitate afgane pentru ca Afganistanul să poată să îşi ia destinul în mâini după plecarea militarilor străini.
În acelaşi timp, Statele Unite încearcă să negocieze amplasarea unor baze permanente americane în Afganistan după 2014 printr-un parteneriat strategic pe termen lung, ceea ce Serghei Lavrov a calificat drept „ciudat”.
„Dacă aveţi nevoie de o prezenţă militară, atunci continuaţi să executaţi mandatul Consiliului de Securitate. Dacă nu vreţi să puneţi în aplicare acest mandat sau vă gândiţi că aţi făcut-o deja dar că vreţi să amplasaţi sau să păstraţi baze militare, acest lucru nu mi se pare foarte logic”, a declarat el.
„Noi vrem să înţelegem motivele unei astfel de opţiuni. Noi nu credem că acest lucru va fi util pentru stabilitatea regiunii”, a declarat ministrul rus de Externe.