‘Odată cu revenirea Crimeii la Federaţia Rusă, relevanţa acestui port nu s-a diminuat în contextul în care NATO îşi creşte în mod constant prezenţa’, i-a raportat amiralul Vitko preşedintelui rus, comandantul şef al armatei ruse, indicând că partea rusă planifică crearea unei baze navale la Novorossiisk.
Potrivit acestuia, prin Novorossiisk sunt realizate transporturile militare în Crimeea şi Siria, unde Rusia are un punct de mentenanţă pentru navele militare.
Citeşte şi VLADIMIR PUTIN, anunţ care îngrijorează România
‘Submarinele care vor fi desfăşurate aici vor fi echipate cu rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune’, a subliniat amiralul Vitko, indicând că aici există condiţii ca ele să poată părăsi baza astfel încât să nu fie detectate. Ieşirea lor din baza de la Novorossiisk ar fi mai puţin vizibilă decât în cazul Crimeii, a insistat el.
Referitor la particularităţile noii baze de submarine la Novorossiisk, amiralul rus a estimat că o asemenea bază nu ar fi putut fi construită la Sevastopol, locul de amplasare a Flotei ruse din Marea Neagră, din cauza lipsei de spaţiu – nu ar mai rămâne loc pentru dezvoltarea portului.
Citeşte şi Rusia va trimite în Marea Neagră un submarin militar invizibil pe radare
La ora actuală, Flota Rusiei din Marea Neagră numără 173 de nave şi vase auxiliare, iar, până în 2020, se planifică intrarea în serviciu a circa 80 de nave şi vase. Ţinând cont de navele care vor fi scoase din uz, baza navală din Sevastopol va număra 206 nave şi vase, a raportat amiralul Vitko.
La Novorossiisk sunt amplasate în prezent 51 de nave, iar către 2020 numărul lor va creşte până la 61. Lucrările la baza navală din Novorossiisk urmează să fie încheiate către sfârşitul anului 2016, i-a raportat amiralul Vitko preşedintelui rus.