În trei săptămâni, tratatul INF se va încheia. Rusia lucrează la dezvoltarea rachetelor cu rază medie de acțiunea, care ar putea fi folosite în Europa. Uneori cel mai bine este să faci un pas în spate și să pui cap la cap toate părțile „scenariului”. Exact cum au făcut doi experți în Securitate din Germania, scrie Welt.de.
Heinrich Brauss, care a fost la șefia departamentului strategic al NATO și Joachim Krause, directorul Institutului de Securitate din Kiel, care s-au întrebat care ar fi obiectivul Rusiei pentru dezvoltarea unor astfel de rachete și încheierea tratatului INF.
Cei doi experți au ajuns la o concluzie asemănătoare cu cea a oficialilor din Washington: Moscova vrea să obțină dominația supremă asupra Europei. Aceste rachete cu rază medie de acțiune nu sunt pentru apărare, au declarat cei doi experți, ci mai degrabă fac parte dintr-un arsenal de atac.
După raționamentul celor doi, rachetele vor fi folosite pentru a obține un avantaj terestru în cel mai rapid mod posibil, în cazul unor atacuri asupra Europei Centrale sau în zona Mării Negre. În opinia lui Brauss, Rusia se pregătește, de fapt, pentru eventualele războaie regionale din Europa, menționând de altfel și atitudinea Moscovei cu Ucraina sau Georgia din ultimii ani.
Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să ia măsuri imediate pentru a asigura respectarea tratatului privind forţele nucleare intermediare, INF, care a restricţionat utilizarea rachetelor cu rază medie de acţiune încă de pe vremea Uniunii Sovietice şi din care Rusia şi-a suspendat oficial participarea la începutul lunii iulie.
„Suntem profund îngrijoraţi de evoluţia situaţiei referitoare la tratatul INF, care ar putea înceta la 2 august 2019”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, într-un comunicat în numele UE.
Tratatul INF, semnat de SUA si URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri.
Tratatul INF a fost denunţat de preşedintele american Donald Trump pe 1 februarie, apoi de Moscova a doua zi, cele două tari acuzându-se reciproc de încălcarea lui.