Rusia a ocupat muzeul de istorie din Melitopol, pentru a sustrage aurul scitic, susțin ucrainenii. Locația relicvelor istorice ar fi fost transmisă forțelor Kremlinului de către colaboratorii locali.
„Orcii au pus stăpânire pe aurul nostru scitic”, a declarat primarul Melitopolului, Ivan Fyodorov, folosind un termen depreciativ pe care mulți ucraineni îl rezervă soldaților ruși. „Aceasta este una dintre cele mai mari și mai scumpe colecții din Ucraina și astăzi nu știm de unde au luat-o.”
Gest nebunesc în războiul din Ucraina. Militarii ruşi ar fi furat materiale radioactive letale de la Cernobîl
Acesta nu a fost primul atac asupra culturii ucrainene de la începutul războiului, scrie New York Times.
În Mariupol, orașul care a fost asediat de câteva săptămâni de forțele ruse, oficialii au spus că agenți ruși au intrat într-un muzeu de artă și au furat capodoperă’e ale picturii, o sculptură faimoasă și câteva icoane creștine foarte apreciate.
Acest lucru este menționat în mesajul Administrației militare regionale Zaporojie (OVA). Muzeul a păstrat relicve descoperite de arheologi în anii 1950.
“Există informații potrivit cărora armata rusă a ocupat Muzeul de tradiții locale din orașul Melitopol”, a precizat OVA într-un comunicat, potrivit publicației ucrainene Obozrevatel.
Locul unde sunt depozitate relicvele istorice a fost indicat inamicului de către colaboratorii locali, mai ales că artefactele fuseseră bine ascunse.
Sursa citată subliniază că jafurile efectuate de soldații ruși iau amploare la Melitopol. Localnicii au observat la începutul acestei săptămâni un convoi de camioane rusești cu numere de înmatriculare lipite cu bandă adezivă, însoțite de vehicule speciale. Potrivit locuitorilor din Melitopol, în aceste camioane rușii au luat “resturile de mașini agricole și cereale din elevator” şi le-au dus în Crimeea.
Ucraina acuză Rusia că a furat cereale în timpul războiului. Ministerul ucrainean de Externe: Este o ameninţare pentru securitatea alimentară mondială
În Ucraina, au spus oficialii, zeci de biserici ortodoxe, monumente naționale și situri de patrimoniu cultural au fost distruse. Într-un oraș de lângă Kiev, Borodianka, soldații ruși au împușcat în cap bustul unui celebru poet ucrainean.
Sâmbătă, oficialii ucraineni au declarat că peste 250 de instituții culturale au fost avariate sau distruse. Dar poate că niciun furt cultural nu a fost la fel de nespus ca ceea ce s-a întâmplat la Melitopol în urmă cu doar câteva zile.
Potrivit Leila Ibrahimova, directorul Muzeului de Istorie Locală Melitopol, necazul a început la sfârșitul lunii februarie, când forțele ruse au bombardat aeroportul și au preluat orașul. Soldații s-au dezlănțuit, distrugând supermarketuri, magazine și case.
Majoritatea locuitorilor orașului s-au ascuns în casele lor. Dar câțiva lucrători ai muzeului, inclusiv dna. Ibrahimova, s-au întors la muzeu. Este o clădire elegantă din piatră, cu trei etaje, în partea veche a orașului, care găzduiește 50.000 de exponate, de la medalii din epoca sovietică până la vechi topoare de luptă din epoci presistotrice. Însă colecția sa prețuită era un set de ornamente rare din aur de la sciți, un popor nomad care a fondat un imperiu bogat și puternic, centrat în Peninsula Crimeea, care a rezistat în jurul secolului al VIII-lea î.Hr. până în secolul al II-lea d.Hr.
Dna. Ibrahimova era foarte îngrijorată în legătură cu aceasă comoară, așa că ea și alți membri ai personalului l-au ascuns în secret alături de alte artefacte istorice în cutii de carton, ascunzând cutiile într-o pivniță umedă, unde nu credeau că le va găsi cineva. „Știam că în orice clipă cineva poate intra în muzeu cu o armă”, a spus ea. Așa că au lucrat rapid, a spus ea, pentru că „colecția este neprețuită”.
Aurul scitic este o piesă de artă realizată de sciți din metal prețios. Unul dintre cele mai faimoase exemplare este din aur şi a fosr realizat în secolul al IV-lea î.Hr. Acesta a fost găsit în mormântul contesei Sophia Tolstaya (1844 – 1919), care a fost soția scriitorului rus Lev Tolstoi, aflat lângă orașul Pokrov din regiunea Dnipropetrovsk.
Caracteristica principală a artei scitice este o combinație de elemente orientale și clasice grecești. De asemenea, produsele se caracterizează prin utilizarea simbolurilor animale.
Anterior, s-a aflat că în Mariupol invadatorii au jefuit Muzeul de Artă. Mai mult de 700 de exponate din colecția lui Yefim Kharabet au fost duse în Donețk ocupat de forțele Kremlinului, mai notează cei de la Obozrevatel.
Un război juridic de opt ani între Kiev și Moscova în legătură cu o colecție istorică de artefacte din Crimeea a fost trimis la Haga, la Curtea Supremă a Țărilor de Jos.
Ulterior, tribunalul batav a decis, în 2016, ca piesele arheologice împrumutate din Crimeea pentru o expoziţie înainte de anexarea peninsulei de la Marea Neagră să fie înapoiate Ucrainei, fapt ce a strânit reacții dure din partea Moscovei. Acea colecție fusese trimisă în Olanda înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea, în 2014.
„Este un precedent foarte periculos, care subminează încrederea dintre comunităţile muzeale din diferite ţări şi pune sub semnul întrebării perspectivele de cooperare între muzeele din Rusia şi Olanda”, declara anul trecut purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.