Rusia este gata să lanseze până la 44 de rachete Kalibr din Marea Neagră. Purtătoarea de cuvânt al Comandamentului Operaţional Sudic al forţelor armate ucrainene, Natalia Humeniuk, a anunțat că șase portavioane ruseşti din Marea Neagră, inclusiv submarine, au fost înarmate cu 44 de rachete de croazieră Kalibr.
Citește și Serghei Lavrov speră la o împăcare între Rusia și statele membre NATO: „Vom face tot ce ne stă în putere”
Natalia Humeniuk spune că ”estimarea numărului de rachete pregătite pentru lansare a fost făcută după ce un alt submarin rusesc a fost observat făcând escală în port, probabil pentru a fi încărcat cu rachete Kalibr proaspete”.
De la începutul războiului în Ucraina, cele mai multe rachete pe care Rusia le-a avut în Marea Neagră au fost în număr de 48. Rachetele Kalibr au fost printre principalele arme pe care Țarul de la Kremlin le-a folosit pentru a ataca infrastructura civilă a Ucrainei.
Serviciile de informaţii ucrainene spun că Rusia este pe cale să îşi epuizeze stocul de rachete. Cu toate acestea, ucrainenii susțin că Rusia are capacitatea să producă 20 de rachete Kalibr pe lună.
Mai mult, Kremlinul s-a lăudat la finalul anului trecut că nu va rămâne niciodată fără aceste rachete.
”Ucraina rămâne sub ameninţarea unui alt atac cu rachete”, a mai spus Natalia Humeniuk.
Sisteme de rachete concepute pentru a intercepta aeronave şi proiectile inamice par să fi fost desfăşurate deasupra mai multor clădiri administrative şi de apărare din centrul Moscovei. Kremlinul se pregăteşte pentru un potenţial atac îndreptat asupra capitalei Rusiei.
Rusia îşi ia măsuri după ce Ucraina va avea în dotare rachete cu rază mai mlungă de acţiune. Fotografiile publicate pe reţelele de socializare prezintă un sistem de rachete Pantsir instalat pe acoperişul clădirii ministerului rus al apărării.
Sistemele cu rază scurtă până la medie sunt folosite pentru apărarea împotriva aeronavelor, elicopterelor şi rachetelor de croazieră. Armata rusă susţine că pot fi de asemenea folosite împotriva ţintelor mai mici, cum ar fi dronele militare şi comerciale, care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă de când preşedintele Vladimir Putin şi-a lansat invazia pe scară largă în februarie.
Oficialii din Rusia au emis avertismente în încercarea de a descuraja ţările NATO să furnizeze arme mai avansate Ucrainei, susţinând că acestea ar putea declanşa un conflict nuclear.
„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convenţional poate provoca începutul unui război nuclear”, a declarat Dmitri Medvedev, fost preşedinte, actual vicepreşedinte al Consiliului de securitate al Rusiei.
Oficialii militari din Rusia nu au confirmat încă instalarea sistemelor de rachete. Cu toate acestea, apariţia sistemelor de rachete defensive evidenţiază lipsa de succes a Rusiei în război.