Rusia este principalul risc ce ameninţă securitatea Europei de Est. Ameninţarea este reală

Principalul risc privind securitatea în regiunea Europei de Est îl reprezintă Rusia, deoarece acţiunile acestui stat creează "o ameninţare absolut reală şi directă faţă de ţări din estul Europei şi faţă de ţări din zona Mării Negre", a declarat, vineri, ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov.
Iulian Tudor
07 dec. 2018, 17:49
Rusia este principalul risc ce ameninţă securitatea Europei de Est. Ameninţarea este reală

„Principalul risc îl reprezintă Rusia şi acţiunea Rusiei în toată regiunea Europei de Est şi în special în regiunea Mării Negre, pentru că acţiunile Rusiei şi ambiţiile Rusiei imperialiste creează de fapt o ameninţare absolut reală şi directă faţă de ţări din estul Europei şi faţă de ţări din zona Mării Negre. Asta ştim cu toţii şi cred că aţi văzut ultimele evoluţii care au fost, acest atac deja deschis, e de fapt premiera în războiul dintre Ucraina şi Rusia, când atacul s-a produs sub pavilionul Rusiei şi a fost ordonat şi a fost, de fapt, desfăşurat de către forţele ruse”, a spus ambasadorul, cu prilejul participării sale la o dezbatere pe tema securităţii frontierei estice a NATO organizate de Asociaţia „Ţine de Noi”, Fundaţia Hanns Seidel – România şi Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Avertizare Timpurie.

El este de părere că sancţiunile impuse Rusiei pentru „acţiunile agresive” în ceea ce priveşte flancul de est al NATO au rezultat, dar nu este deocamdată cel aşteptat, informează Agerpres.

„Trebuie să continuăm să convenim şi să aplicăm următoarele sancţiuni care vor face presiunea necesară asupra Rusiei pentru a reveni în cadrul dreptului internaţional”, a opinat Oleksandr Bankov.

Ambasadorul a afirmat că sunt mai multe direcţii în ceea ce priveşte măsurile care ar trebui luate pentru întărirea securităţii în Europa de Est, informează Agerpres.

„Există spaţiul coordonat de NATO, există şi vecinătatea estică, care trebuie şi ea luată în considerare, adică în afară de aliaţii care colaborează în sensul întăririi flancului estic al NATO trebuie să existe şi cooperarea mai strânsă, mai practică şi cu ţările vecine, adică ţările care au aspiraţii nord-atlantice, de exemplu Ucraina, Georgia, care au declarat şi oficial intenţia de a se alătura NATO şi de a avea un program de oportunităţi lărgite în cooperarea cu NATO, pentru că numai în această cooperare mai largă, care va include toate oportunităţile oferite nu numai de aliaţi, dar şi de parteneri estici, putem ajunge să avem această securitate întărită şi încrederea, de fapt, în regiunea noastră”, a declarat Oleksandr Bankov.

El a menţionat că între România şi Ucraina există o bună cooperare în domeniul militar şi al forţelor de ordine, precizând că săptămâna aceasta s-au semnat două protocoale de colaborare, unul cu Poliţia de Frontieră română, iar celălalt cu Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul MAI.

„Colaborarea practică de fapt există în mai multe direcţii. În ceea ce priveşte cooperarea strict militară, se ştie foarte bine că partea ucraineană participă la mai multe exerciţii militare care au avut loc pe teritoriul României, internaţionale, în cadrul NATO sau organizate de SUA şi continuăm şi la anul vom avea exerciţii şi mai multe colaborări practice”, a spus ambasadorul Ucrainei în România, informează Agerpres.

Întrebat de jurnalişti despre legea care ar interzice dreptul minorităţilor din România de a studia în limba română în Ucraina, el a declarat: „Nu e vorba de interzicerea unor drepturi, e vorba doar de întărirea învăţământului în limba ucraineană şi acest subiect se ştie foarte bine, e discutat bilateral (…) Tema, subiectul va fi abordat şi în cadrul unor întâlniri care vor avea loc săptămâna viitoare”, a afirmat Oleksandr Bankov.

Preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Avertizare Timpurie, Iulian Chifu, a declarat că românii sunt afectaţi de situaţia din Ucraina.

Citeşte şi Ucraina renunţă la tratatul său de prietenie cu Rusia. Măsura intră în vigoare în aprilie

„Ne afectează în mod direct, pentru că e vorba despre un vecin, ne afectează foarte mult, pentru că această stare de război sau – mă rog – cum se cheamă la ei Legea marţială a fost introdusă şi în districtele la frontiera cu Republica Moldova, respectiv cu regiunea separatistă nistreană (…) ne afectează foarte mult în momentul în care evoluţii interne sau provocări interne în Republica Moldova, pornind din zona nistreană, ar lovi regiunile din apropierea regiunii ucrainene, lucru care poate determina o nervozitate de înţeles din partea Ucrainei”, a spus Chifu, conform Agerpres.

În opinia sa, pentru consolidarea securităţii în zona Europei de Est este nevoie de unitate europeană. „Cred că în primul rând ar trebui să avem o unitate europeană, în al doilea rând trebuie să avem o unitate transaltantică, deci între UE şi statele unite. Am văzut câteva mesaje foarte puternice date acum, după ultima reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe ale statelor membre NATO (…) practic vedem tentaţia de a face această coeziune şi de a merge mai departe pe aceste direcţii”, a adăugat Chifu.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor încheia toamna excelent. Marian Golea a spus cine poate face bani frumoși: „O duce cel mai bine”
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Playtech.ro
Imagini sfâșietoare după înmormântarea Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Ce a apărut la locul de veci
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Omenirea tremură. Se construiesc primele adăposturi antiatomice. Ce urmează
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii urmează să o primească în plus începând cu luna ianuarie 2025
Cancan.ro
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Incendiu de amploare în județul Vâlcea: focul s-a extins pe zece hectare la Câineni
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android